Делото на Орлин Тодоров стигна до ВКС

4079
Делото на Орлин Тодоров стигна до ВКС
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа днес (17 ноември) делото срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, предаде БГНЕС.

Tодоров е осъден по обвинението, че като началник на ТЗ "БОП", на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова.

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново остана с условна присъда

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров е осъден условно и на втора инстанция. Апелативният съд във Варна призна...

Присъдата, която му определи Окръжния съд във Велико Търново, беше 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 2 000 лв. Апелативният съд във Варна обаче увеличи това наказание и от 1 на 3 години, а изпитателният срок – на 5 години. Делото стигна до третата последна инстанция именно по жалба на Тодоров. В нея се твърди, че наложеното на подсъдимия наказание е явно несправедливо. Отправят се алтернативни искания – за оправдаване на подсъдимия или за изменяне на решението и намаляване на наложеното на Тодоров наказание.

Обвинението, по което е осъден и присъдата срещу Тодоров са в пряка връзка с големия скандал за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, когато бившият вътрешен министър Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна. Тодоров е осъден, че е изнасял информация именно от горнооряховския случай. Той разказал на бизнесмена Петър Христов за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица – Миролюб Кожухаров. Тодоров споделил за случая и с журналистка и така в изданието за пръв път е публикувана статия със заглавие "Бебе във фризера".

Други разследвания, за които Тодоров е изнасял данни, са "Килърите" и "Фалшификаторите". Орлин Тодоров обаче бе оправдан на две инстанции по всички останали обвинения. Едното е за разгласяване на информация от 6 досъдебни производства, която представлява държавна тайна. Според прокуратурата и по тези разследвания Тодоров е споделял информацията основно с бизнесмена Христов.

Орлин Тодоров беше оправдан за злоупотреба със служебно положение. Според това обвинение той поискал от свидетел да достави детска люлка и пързалка на приятелката му Красимира Михайлова, въпреки че знаел, че те са крадени. Тодоров е невинен още за това, че разпоредил на полицейски шеф в Горна Оряховица да освободи задържан за хулиганство, че правил справки за собственици на коли по искане на приятели, проверявал хора за криминални и съдебни регистрации след запитване от журналисти, изнасял информация за разследвания без разрешение на наблюдаващия прокурор, въздействал на катаджии да не глобяват негов приятел. Със същата цел въздействал също на шеф на пожарната и на директор на Регионална дирекция към Комисията за защита на потребителите. Последното обвинение, по което Тодоров бе оправдан е, че склонявал разследващи полицаи да нарушат задълженията си с цел да не се повдига обвинение на негов близък.

Апелативният съд потвърди присъдата от 4 години затвор за Цветанов

Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) от 29. 05. 2014 г. по делото сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com