Добре съм, докторе и 30 лева - ключът към медицинско за разрешително за оръжие

89459
Добре съм, докторе и 30 лева - ключът към медицинско за разрешително за оръжие
Снимка: БГНЕС

Драмата в Лясковец, която доведе до загубата на човешки живот, отново повдигна важни въпроси – например как точно се издава разрешително за оръжие в България и кой може да се въоръжи така, че да се противопостави на барети от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Отговорната за издаване на разрешително за притежаване и носене на оръжие служба е КОС – Контрол над общоопасните средства. Източник на Actualno.com, който помоли да остане неназован, даде коментар по процедурата от практическа гледна точка – човекът си е извадил разрешително за пистолет преди три години.

Съгласно закона в България разрешително за оръжие се издава както на юридически, така и на физически лица. В случая с Петко Савов Петков, както и в случая с източника на Actualno.com, става въпрос за разрешително за физическо лице. Най-важното е лицето, което желае да има законно оръжие, да представи десет вида документи:

1. Заявление по образец до директора на ГД “Охранителна полиция” - МВР, съответно до началника на РУ “Полиция” по постоянен адрес, в което се посочва:

- начин на придобиване на огнестрелното оръжие (чрез закупуване, дарение, замяна или по наследство);

- основателна причина за издаване на разрешението (в случаите на закупуване, дарение и замяна);

- видът и количеството огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях.

2. Свидетелство за съдимост

Бивш шеф на оръжейния склад на столичното МВР продавал незаконно оръжие

Дългогодишният шеф на оръжейния склад на столичната полиция Красимир Нешев призна, че е бил тартор на банда за търговия с оръжие, скл...

3. Документ от Националната следствена служба (Окръжна следствена служба) или съответен документ по националното законодателство на другата държава, удостоверяващ, че няма образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер.

4. Медицинско свидетелство за психическото здраве на притежателя на оръжието.

10 000 деца са ранявани или убивани ежегодно от огнестрелни оръжия в САЩ

Около десет хиляди деца в САЩ всяка година са ранявани или убивани в резултат на нападения с огнестрелно оръжие, сочат официални данн...

5. Ловен билет, който не се изисква за придобиване на късо нарезно огнестрелно оръжие.

6. Диплома за завършено основно образование.

7. Декларация (по образец), че придобитите огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях ще се съхраняват в метална каса, неподвижно закрепена, снабдена със секретно заключващо се устройство или в отделно помещение с врата със секретно заключващо се устройство и входна метална врата (когато огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях не могат да се поберат в металните каси).

Стрелецът от Лясковец е бил с постановление за принудително лечение

Прокуратурата е издала постановление за принудително лечение на Петко Петков от Лясковец, но той е отказал да бъде лекуван. Национ...

8. Декларация (по образец), че придобитите огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях имат нанесена уникална маркировка, която включва името на производителя, държавата или адреса на производствения обект, серийния номер и годината на производство или цифровия или буквено-цифровия код, позволяващ да се идентифицира държавата на производство, нанесени върху основен компонент на огнестрелното оръжие.

9. Документ за платена такса (20 лв. – такса за придобиване на оръжие и боеприпаси).

40% от българите имат или са имали психични проблеми

У нас липсва единен регистър на психично болните, както и системни грижи след излизането им от лечебните заведения. Това обясни за Нови...

10. Други документи в подкрепа на посочените мотиви за придобиване на оръжие и боеприпаси (при необходимост).

При документацията от ключово значение е вземането на свидетелство за психично здраве. То се издава в психодиспансер. Според източника на Actualno.com тестът за психичното състояние може да се обобщи така – въпрос на лекаря: "Как се чувствате, притеснява ли Ви нещо" и съответен отговор: "Не". Дори и по някаква причина да не ви дадат разрешително, няма проблем да отидете в друг психодиспансер и да опитате там, казва човекът. И плащате 30 лева за услугата.

Факт е, че и психодиспансерите в страната не са свързани с единна система. Това беше потвърдено и от д-р Цветеслава Гълъбова, която е директор на психодиспансера в Курило. С други думи – ако някой е психичноболен и се води в един диспансер, то може да отиде в друг, където не е „на щат” и при отговор „не” на въпроса дали нещо го притеснява практически пречките пред законното оръжие падат.

Друг интересен момент е точка едно – защо лицето иска разрешително за оръжие. Мой приятел, работещ в системата на МВР ми каза да напиша, че чувствам, че има опасност за живота ми. С това заявление не ме размотаваха в КОС, казва източникът на Actualno.com.

По закон за съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие разрешителното важи за пет години, а за първоначално придобиване на оръжие – за три години. Когато срокът изтече и разрешителното не е подновено – а това става най-късно 30 дни преди изтичането му, полицията изземва както оръжието, така и боеприпасите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com