Държавното обвинение се отказа да съди "сивия кардинал на българската енергетика"

5558
Държавното обвинение се отказа да съди "сивия кардинал на българската енергетика"
Снимка: бгнес

Делото за длъжностно присвояване на общо 8 651 898 лева срещу собственика на "Риск Инженеринг" и сочен за сив кардинал на българската енергетика Богомил Манчев е частично прекратено, съобщава "Правен свят".

Манчев е разследван във връзка с консултантските договори за спряния проект АЕЦ "Белене", за който министрите Делян Добрев от кабинета на Бойко Борисов и Асен Василев от назначения от Росен Плевнелиев служебен кабинет с премиер Марин Райков са продължавали да плащат. Сумите са по 950 000 евро за консултации. За целия период са платени над 13 млн. лева.

БУЛАТОМ: С близо година може да се забави удължаването на живота на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

С близо година може да се забави процесът по удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред БНР председат...

На 1 октомври Софийската градска прокуратура е прекратила частично поради липса на доказателства досъдебното производство срещу Манчев и Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Парсънс" - компанията, упражняваща строителен надзор по проекта "Белене", чийто подизпълнител е "Риск Инженеринг". По това дело обвинение получиха и бившите шефове на НЕК Крум Атанасов и Иво Лефтеров, разследването срещу тях обаче продължава. Първият е обвинен също в длъжностно присвояване на 8,6 млн. лева, а вторият - за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - тъй като не се е намесил и не е спрял плащанията, наредени от Атанасов. Обвиненията бяха повдигнати на 4 октомври 2013 година.

Прекратяването идва само три дни преди да изтече двугодишният срок, след който Манчев и Събинов могат да поискат делото да бъде внесено в съда. Не е ясно дали другите двама обвиняеми са се възползвали от това си право. Манчев и Събинов обаче са обжалвали пред Софийския градски съд основанието за прекратяване на производството. Вместо поради липса на доказателства, те настояват да бъде поради липса на извършено престъпление.

Делото е разпределено на съдия Петър Сантиров, който на 22 октомври изисква всички материали по него. Вместо да получи томовете с доказателства обаче, на 11 ноември Софийската градска прокуратура внася искане за отвод на съдия Сантиров. Мотивът на държавното обвинение е, че защитник на Събин Събинов е адвокат Васил Василев, който представлява бившия военен министър Николай Цонев по делото за подкуп срещу него, финансиста Тенчо Попов и самия Сантиров. От този факт прокуратурата прави извода, че Цонев и Сантиров са имали еднакви интереси и защитна теза, следователно съдията не би трябвало да се произнася по жалбата на Събин Събинов и Богомил Манчев.

Самото дело за длъжностно присвояване пък постъпва в СГС на 19 ноември. На 20 ноември съдия Петър Сантиров е подал отвод по делото, но не защото е съгласен с доводите на прокуратурата. Мотивът му е, че като защитник в делото срещу Манчев участва и Стефан Атанасов, който беше адвокат на съдията в процеса "Цонев, Сантиров, Попов". Така делото е разпределено на съдия Андрей Ангелов.

Богомил Манчев: Атакува ме влиятелен човек от НЕК, но той вече не е влиятелен

Чакаме държавата да си свърши задачата. Така коментира развитието на обвинението срещу себе си соченият за силния човек в българската е...

Трудното преразпределение не е учудващо, предвид факта, че преди две години четирима прокурори последователно отказаха да поемат случая.

Междувременно Комисията за конфискация е приключила проверката на имуществото на Богомил Манчев. Нейното решение ще бъде обявено до месец-два.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com