ЕК може и да иска проверка по същество на "Яневагейт", но друг не иска

5340
ЕК може и да иска проверка по същество на "Яневагейт", но друг не иска
Снимка: бгнес

Депутатите нямат намерение да сформират комисия, която да разследва случая с подслушването на Владимира Янева и скандалните факти, станали известни от записите. Те са свързани с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и други членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Преди дни и президентът Росен Плевнелиев отклони призива на Съюза на съдиите той да назначи независима комисия за проверка, посочва в. "Сега".

Причината за отказа на парламента е формално тривиална - сформирането на комисия за проверка би било намеса в съдебната власт. Това обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. "Има си прокуратура, има разследващи органи, ние само може да "дрънкаме", категоричен бе Кирилов. Димитър Делчев от Реформаторския блок беше на същото мнение. На въпрос може ли, след като е замесено името на главния прокурор, държавното обвинение да проведе независимо разследване, и двамата отговориха утвърдително.

Поредният запис по "Яневагейт": Цацаров я "подхванал" заради натиск от Борисов?

Два дни преди фаталния засега за съдия Владимира Янева 19-ти февруари, 2015 година, главният прокурор Сотир Цацаров е организирал среща...

От БСП също са против създаване на комисия с аргумента, че тя няма как да е независима, тъй в нея ще присъстват предимно депутати от групата на ГЕРБ. Чавдар Костов (БСП) е скептичен, че прокуратурата ще проведе независимо разследване, защото самият главен прокурор е замесен.

Дотук е ясно, че записите се проверяват от прокуратурата, но не по същество. Проверката е само относно това как са били взети, след като е ясно, че не е със СРС, а не относно същността им. ВСС формално също образува проверка, като етичната комисия изслуша Владимира Янева.

Позицията на държавата идва, след като от ЕК посочиха, че по случая трябва да има независима проверка. Комисията разбира под термина "независима" проверка от незамесени имена в скандала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com