Експерт по психология иска оставки, стрелецът от Лясковец трябвало да бъде обезвреден през 2012 г.

373226
Експерт по психология иска оставки, стрелецът от Лясковец трябвало да бъде обезвреден през 2012 г.
Снимка: БГНЕС

Още преди две години се е подготвяла операция срещу стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков, каза по време на изслушване пред парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев. Припомняме, че днес Петков уби служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Планираната операция е била подобна на тази, която беше извършена днес – разработена е с психолози от Института от МВР, но в последния момент е спряна. След като разрешителното му за оръжие е изтекло през 2011 година (Петков има две карабини и две ловни пушки), са правени опити да му бъде отнето. Той обаче не се подчинил на полицията в Лясковец, уточни Йовчев.

Психичноболните са в парламента

В критични ситуации си проличава колко струваш. Тази максима може да ви я каже всеки учител, всеки експерт в области, в които често се ...

В коментар пред Агенция „Фокус” бившият заместник-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов определи днешната операция в Лясковец като събитие, за което трябва да хвърчат оставки. Непрекъснато говорят за компетентност. Не знам от каква позиция казват това при положение, че цял живот са стояли зад бюра и не са виждали жив престъпник, а говорят за компетентност, каза той.

„Нека дадат обяснения, за компетентността на своите действия в тази ситуация. Нека обяснят - защо не се е преминало към блокадна ситуация, защо едва сега са включени екипите за преговори, защо тактически е взето решение да се действа както при задържане на криминално проявен с оръжие? Имат ли представа каква е епикризата на този човек? Каква информация съдържа? Дали този човек е във фаза или в ремисия? Това са все въпроси, които трябва да бъдат взети под внимание, когато се подготвя опасна акция. Това са въпросите, на които г-н Йовчев трябва да отговори, както и главния секретар, който пледира за компетентност по въпроса”, допълни той.

„В такива ситуации, в нормалните държави се носи отговорност”, каза Йорданов. „В нашата практика, има много случаи, които да се взимат в предвид – случаят с Чакъра, този в Сливен, когато нямаше жертви. Това беше отчитано от тях като ПР акция. И там бяха допуснати грешки, но се изготви анализ. Бяха дадени предписания, създадоха се указания как да се действа при такива ситуации, как да се осъществи координацията между тактическите екипи и екипите за преговори”,  посочи Йорданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com