Енимехмедов не е можел да убие Доган от това разстояние, показа експертизата

19685
Енимехмедов не е можел да убие Доган от това разстояние, показа експертизата

С пистолета, с който Октай Енимехмедов стреля по Ахмед Доган, може да се причини смърт само от упор или от 1 сантиметър разстояние. От разстоянието, което всички видяхме, не може да стане нищо. Това заяви експертът Кристиян Атанасов днес в съда при представянето на комплексната експертиза по делото срещу нападателя на Доган, предаде БГНЕС.

Направен е следствен експеримент, който показва, че с това оръжие, от тази дистанция, която беше заснета, не може да бъде убит човек, обясни Атанасов. В залата той каза, че и по време на експеримента оръжието, с което се е стреляло, е засякло.

Бисеров не дойде на делото срещу Октай

Христо Бисеров не дойде на делото срещу Октай Енимехмедов в Софийски градски съд, предаде БГНЕС. Бисеров е нередовно призован. Принуди...

Вещото лице, изготвило експертизата, обясни, че е използвало за експериментална стрелба същите три патрона, които са открити при оръжието на Октай. Той обясни, че е презареждал оръжието ръчно и е успял да произведе три изстрела без засечки. Специалистът обаче подчерта, че има случаи, при които подобно оръжие може да засече и да не произведе изстрел от първия път.

Експертът обясни, че горната капачка на пълнителя е здрава, но долната, която е пластмасова, липсва. По думите му и по трите капсули на патроните е имало следи от удар от жилото на ударник, което доказва, че Енимехмедов се е опитал да произведе три изстрела.

По желание и на защитата, и на обвинението, съдът разпореди изготвянето на допълнителна балистична експертиза, която да даде повече подробности за това кога може да засече пистолета и поради какви причини.

За пореден път Софийски градски съд заседава по делото срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари тази година се опита да застреля от упор почетния председател на ДПС Ахмед Доган по време на осмата национална конференция на партията.

На днешното дело трябваше да се яви бившият депутат от ДПС Христо Бисеров, за да даде показания, той обаче не дойде. Бисеров бе нередовно призован, а принудителното му довеждане и глобата бяха отменени. Той е подал молба за това, тъй като при призоваването е бил болница.

Съдът заличи Доган като свидетел по делото срещу Енимехмедов

Софийски градски съд (СГС) заличи Ахмед Доган като свидетел по делото срещу нападателя му Октай Енимехмедов, предаде БГНЕС. Съдът гл...

На последното заседание съдът разпореди той да бъде глобен с 500 лева, тъй като не се яви, въпреки че беше редовно призован. Тогава съдът каза, че ще поиска от Софийска градска прокуратура, която наскоро му повдигна обвинение за пране на пари и данъчни престъпление, справка за актуалния му адрес. След като се установи този адрес, той да бъде доведен принудително за следващото съдебно заседание, което ще е през декември.

По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебно експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболява – тежка депресия.

По отношение на психическото състояние на Октай Енимехмедов пък експертът доц. Владимир Велинов заяви: „"Психични качества той има много стабилни – висок, с добър интелект. И към онзи момент, и днес той е с добър психичен капацитет да участва в процеса."

Ако бъде признат за виновен Октай Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. Обвинителният акт бе внесен в съда на 9 юли 2013 г.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com