Ген. Атанасов и Светлозар Лазаров изиграха задочен цирк в ефир

15202
Ген. Атанасов и Светлозар Лазаров изиграха задочен цирк в ефир
Снимка: БГНЕС

Председателят на комисията по вътрешен ред и сигурност ген. Атанас Атанасов обвини главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в некомпетност и самонадеяност. Това се доказвало и от трагичните резултати от работата му по случая Лясковец.

Лазаров за операцията в Лясковец: Спазил съм всички актове

Спазил съм всички законови и подзаконови нормативни актове по провеждането на операцията за Лясковец и след това. Това коментира главни...

„Най-скандалното е, че по време на втората дисциплинарна проверка, разпоредена от служебния министър Иван Бакалов, главният секретар е отказал да се срещне със създадената по случая комисия, като е обяснил, че там, където е трябвало, е дал обяснение”, заяви Атанасов.

Лазаров също така отказал да даде и писмени обяснения. Според ген. Атанасов това представлява демонстративно неподчинение. И ако става въпрос за някого друг, трябва да последва дисциплинарно уволнение.

От своя страна Лазаров по телефона отговори, че "никой не го е повикал законно". Той отказа да влиза в спор с председателя на вътрешната комисия и добави, че е имало две проверки, резултатът от които е ясен. Особено в частта за това дали главният секретар на МВР е извършил нарушение. Това стана ясно в ефира на bTV.

От думите на ген. Атанасов стана ясно още, че по време на акцията на шефът на ОДМВР-Велико Търново е бил в пълно неведение. Той разбрал постфактум, след като психично болният открил огън и взел жертви. На тези обвинения Лазаров отговори, че областният прокурор е бил там и попита как може да се обясни, че други хора ги е нямало. Главният секретар на МВР в тази връзка подчерта отново, че си е свършил работата.

БСП и ДПС си намериха повод да избягат от изслушването на Лазаров за Лясковец

Депутатите на БСП и ДПС, които са членове на Комисията по вътрешните въпроси на Народното събрание, напуснаха днешното ѝ заседание. На ...

Не на същото мнение е обаче председателят на комисията по вътрешен ред и сигурност. Според него използването на специализирани отряди не е било необходимо. Освен това онези, които провели операцията, показали много ниска компетентност и високомерие. По този начин бяха хвърлени "нови камъни" в градината на Лазаров. Той пък се защити, обяснявайки, че са налице алгоритми, които по време на операцията в Лясковец са били спазени.

Искал съм оставката на Лазаров и преди, и сега - нямам какво повече да кажа. Така генерал Атанасов отговори дали иска иска Лазаров да освободи своя пост. В допълнение беше обяснено, че ръководителят на системата на МВР е трябвало да бъде освободен още след гафа през миналата година. От своя страна главният секретар на вътрешното министерство отговори, че няма да подаде оставка, ако натискът над него стане постоянен. Това можело да се случи единствено ако бъде уставена негова вина. А това досега не било налице.

Отново днес стана ясно, че има няколко жалби във връзка със случая "Лясковец". Една от тях е на майката на загиналия командос Емил Шарков, която иска въпросът да бъде разгледан от анкетна комисия в НС. За да се случи това, са необходими 48 подписа.

По повод държанието на БСП и ДПС, които напуснаха заседанието на комисията снощи, генерал Атанасов обвини двете партии, че са се опитали да направят скандал. Те са стигнали дотук, тъй като са искали да омаловажат случилото се в Лясковец, приписвайки го на бивш бодигард на Бойко Борисов. Председателят на органа коментира още, че информацията, заради която двете формации са били недоволни, е налице още от преди един месец.

Съдът разкри Лазаров за Лясковец и върна на работа уволнен полицай

Напълно очаквано – след като куп политици и експерти дадоха крайно негативна оценка на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com