Граждани съдят ВСС заради отказ от информация

4285
Граждани съдят ВСС заради отказ от информация
Снимка: БГНЕС

Граждани съдят Висшия съдебен съвет (ВСС) заради отказ на отговорния орган да им даде информация. Това посочва в свое съобщение неправителствената организация Обществен съвет за правосъдие.

Каква е причината за съдебното дело? Към ВСС са отправени два въпроса, касаещи правоспособността на Съвета да бъде "съдник" на съдиите. Въпросите са: 

Шефът на Етичната комисия на ВСС се оплете за "сексуалните" си SMS-и

Изпращал съм съобщения на пет жени. Те бяха с битов характер, имаше честитки за рожден ден. Казах интимен характер именно в тази светли...

1. Имат ли право членовете на ВСС да преглеждат преписките на дела, приключени с влязло в сила решение, с цел да си съставят мнение за професионалните и морални качества на магистратите, конкретно, дали магистратите решават делата в съответствие с истината и закона?

2. Ако нямат това право, какъв е признакът, по който членовете на ВСС оценяват магистратите, когато ги повишават или назначават на ръководни длъжности? И за това ли им пращат SMS-и?

ВСС така и не отговаря на въпросите, което довежда нещата до съдебно дело на основание Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). На първа инстанция - в Административен съд-София, ВСС печели делото, но на 3 февруари предстои заседание във Върховния административен съд (ВАС).

Само по себе си мълчанието на ВСС е скандално - граждани да съдят ВСС, защото не иска да каже как си съставя мнение за качествата на магистратите. Още по-скандално е, че на огромен брой сигнали на граждани по приключили дела, ВСС отговаря, че не може да прави проверка на дейността на магистратите и в същия момент, когато трябваше да угоди на посланика на Франция и да защити интереса на чужда държава, едно дело по заповед на ВСС бе пререшено (бел. ред. - става въпрос за казуса "Белведере").

10 търговски камари с обща позиция: Засилва се впечатлението за недостиг на върховенство на закона

Десет смесени търговски камари в България излязоха с обща позиция в подкрепа за съдебната реформа в България с отворено писмо днес до п...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com