Хората с буса от Летище София били с рисков профил, МВР се изпусна какви мерки взема

5785
Хората с буса от Летище София били с рисков профил, МВР се изпусна какви мерки взема
Снимка: БГНЕС

Лицата, които са влезли на територията на България със съмнителния бус, предизвикал паника пред Летище София, са установени и не се намират на територията на България. И двете лица не са граждани на ЕС, а на "страна от бившите републики на СССР", поясни главният секретар на МВР Георги Костов пред Нова телевизия.

Оказа се, че бусът е влязъл от Турция преди три дни и ден и половина е бил в Бургас. Двете „лица” в него са излетели за различни дестинации – едното за страна от ЕС, а другото – за страна извън ЕС. Лицата са с рисков профил, което означава, че са лоши хора, буквално заяви Костов.

Борисов: Някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче "хванало следата"

"Някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче "хванало следата". Така премиерът Бойко Борисов, който също отгле...

На въпрос дали специализираните кучета в крайна сметка са намерили взривно вещество, Костов отговори, че е имало реакция на куче, после е намерена следа и с техническо приспособление. Докарано е и друго куче, което също реагира на частици от барут, а с по-съвременна техника е потвърдено „мнението на кучето”. Не е намерено обаче взривно вещество в буса, уточни Костов.

Какво е подвело две кучета и два уреда – на този въпрос Костов отговори, че в буса е имало много багаж, включително електроуреди, парфюми и т.н., явно за кинкалерна търговия. Дали в някои от тези вещи има вещества, които могат да заблудят кучетата и уредите, ще трябва да видим след експертиза. Може някой от денковете „да е бил с досег” с взривно вещество, предположи полицай номер едно.

След като завършат експертизите, ще се реши дали да се иска задържане на лицата, посочи главният секретар на МВР. Той разкритикува уволнената пиарка на Летище София Даниела Велева, която съобщи за „открито взривно вещество”.

Обходите с кучета се извършват на 12 часа – периодично, съобщи още Костов, давайки директна информация какви мерки взема МВР за „абсолютно всеки заинтересован” – добронамерен или не. Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров веднага определи тази информация като „изпусната” и разкритикува Костов за това.

Не е открита бомба в съмнителния бус, съобщиха от МВР

Екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ не откриха взривно устройство в багажа в буса, паркиран до Летище "София" и пре...

Да, възможно е в буса да е имало например патрони или законно притежавано оръжейно средство. Но на мен ми се струва, че кучетата не са сгрешили и двамата, дошли с буса, трябва да обяснят, каза още Гяуров. Той не се съгласи, че това е постановка за отвличане на вниманието от Христо Бисеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com