Христо Бисеров е невинен, съдът го оправда

7146
Христо Бисеров е невинен, съдът го оправда
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд оправда Христо Бисеров, предаде БГНЕС. Това е първата инстанция, пред която Бисеров се яви.

Съдебният състав, воден от Снежина Колева, реши, че Бисеров е невинен по всичките три обвинения, които му бяха повдигнати - за данъчно престъпление, за недекларирани валутни сделки и за невярна декларация пред Сметната палата. След като присъдата стана ясна, прокуратурата обяви, че ще обжалва.

Прокуратурата поиска 4 години затвор за Бисеров

Две съдебни експертизи и само едно заседание бяха достатъчни на прокуратурата да поиска 4 години затвор за бившия зам.-председател на Д...

От особена важност за изхода на делото беше съдебната поръчка до Швейцария за разкриване на банкова тайна за сметките на Бисеров. От Швейцария първо заявиха, че искането на прокуратурата е непълно и затова не отговарят, а накрая са отказали да я изпълнят, защото според тяхното законодателство, в случая с бившия депутат няма извършено престъпление, информира "Правен свят". Именно протакането на контакта с Швейцария предизвика множество коментари в различни медии и намеци, че прокуратурата прави това умишлено.

По този повод и днес съдия Колева подчерта, че възможностите за доказване на обвиненията са изчерпани в досъдебното производство и за съда не е имало друг вариант освен да реши делото само върху събраните доказателства.

Случаят "Бисеров"

Делото срещу Бисеров беше възбудено за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на Валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в писмена декларация, подадена пред Сметната палата. 

Бисеров продължава да мълчи пред медиите

Христо Бисеров продължава да пази мълчание и не говори преди началото на делото срещу него, което се гледа в Софийски градски съд, пред...

Според обвинителния акт през 2012 година Бисеров е декларирал 8376 лв. данъци, които са на база на доходите му като депутат. Разследващите бяха установили, че бившият зам.-шеф на ДПС реално е дължал повече. Разминаването идвало от негови авоари в евро и долари в банкова сметка в Швейцария, които не е декларирал. Става дума за 314 529 долара и 82 515 евро, чиято левова равностойност е 700 960.60 лв. Укриването на тази сметка е повод за второто обвинение. Прокуратурата твърди, че той е нарушил валутния закон, като не е декларирал пред БНБ, че има сметки в чужбина. Третото обвинение е, че не е декларирал сметките си пред Сметната палата. Бившият депутат не е уведомил БНБ и за това, че е превел тези суми на доведения си син Ивайло Главинков по сметка в Македония на 12 декември 2012 г.

В края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), Софийски градски съд запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.

През май 2015 г. Градският съд върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. Два месеца по-късно Софийска градска прокуратура (СГС) внесе отново обвинителен акт срещу него.

59-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движение за права и свободи. За последно беше и зам.-председател на парламента, който той напусна през ноември 2013 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com