Христо Иванов насрочи извънредно заседание на ВСС заради прокурори "гнили ябълки"

4410
Христо Иванов насрочи извънредно заседание на ВСС заради прокурори "гнили ябълки"
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов е свикал извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, което сам е насрочил за 14:00 часа днес (30 ноември), предаде БГНЕС. Министърът атакува двама доста известни прокурори - Боряна Бецова и Христо Динев. Министърът обаче не посочва каква е причината за искането му за образуване на дисциплинарни производства срещу двамата обвинители.

Името на Боряна Бецова доби популярност, когато й бе възложена проверка на доходите на активисти на “Протестна мрежа”. Това даде повод за реакция на френския посланик Ксавие дьо Кабан, който в социалните мрежи попита: “Каква ябълка е Бецова?”. По-рано именно Дьо Кабан определи като “гнила ябълка” дисциплинарно уволнената от ВСС преди две седмици съдийка Румяна Ченалова. Опитът за намеса в работата на прокуратура от страна на френския посланик даде повод на главния прокурор Сотир Цацаров да защити своята подчинена. Междувременно при проверката, водена от прокурор Бецова, не бяха открити нарушения на активистите от “Протестна мрежа”. Според мнозина тази проверка започна заради яростната реакция от страна на "Протестна мрежа", тъй като Бецова спря проверка срещу Делян Пеевски по сигнал на "протестърите". Аргументът на Бецова да спре проверката срещу "успелия млад мъж" беше следният: "Единствено наличието на хипотетична възможност за неправомерно поведение не може да обуслови за действително извършено престъпление".

Ченалова беше разпитана от ДАНС, има нова призовка за следващия петък

Уволненият съдия Румяна Ченалова беше на разпит в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) във връзка с обвинението за длъжнос...

Христо Динев е градски прокурор на София, досега срещу него не са отправяни публични обвинения. И неговото име обаче е свързвано с това на Делян Пеевски и с "обръчи от влияние" на ДПС. Името му беше замесено в записите на разговори между бившия шеф на СГС Владимира Янева и вече уволнената съдийка Румяна Ченалова. От записите се разбира, че Христо Динев е помолил Янева да му съдейства при проверката на незаконното разрешаване на специалните разузнавателни средства по делото “Червеи“.

Искането на Христо Иванов за свикване на извънредно заседание за понеделник е било изпратено в петък, 27 ноември. Правосъдният министър аргументира спешността, с която насрочва заседание на ВСС, че давността за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурорите Бецова и Динев изтича на 1 декември 2015 г. ВСС може да отхвърли искането на правосъдния министър за образуване на дисциплинарки срещу държавните обвинители. Решението, обаче, може да бъде обжалвано от министъра пред Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com