И делото срещу Цветанов бе отложено

12780
И делото срещу Цветанов бе отложено
Снимка: БГНЕС

След като вчера делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за загуба на секретни документи за пореден път бе отложено, днес същото се случи и с процеса срещу шефа на МВР по времето на кабинета „Борисов” Цветан Цветанов. То бе отложено за 15 май, съобщи „Фокус”.

Причините за това са неявяване на заседанието на съда на свидетеля (и бивш великотърновски антимафиот) Орлин Тодоров. По-рано от адвокатката му стана ясно, че той е закъсал с личния си автомобил в района на град Севлиево. Софийски градски съд поиска справка от Районно управление „Полиция” – Габрово за това дали наистина е имало пътен инцидент с Тодоров. Установено е, че е имало такъв случай, но след като на място е пристигнала Пътна полиция – тя е отстранила повредата на автомобила. На свидетеля Орлин Тодоров е наложена глоба от 300 лева за неявяване пред съда.

Адвокатът на Цветанов вярва, че делото за СРС срещу клиента му може да свърши днес

Напълно възможно е делото за отказ за използване на СРС срещу бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, по което подсъдим ...

Показания обаче даде Цветан Иванов - бившият директор на вече несъществуващата Специализирана дирекция "Оперативни технически операции”, съобщава БНР.

Цветанов е на съд заради собственоръчно написаните от него шест "не"-та с удивителни върху поискани от прокурора и разрешени от съда СРС-та по отношение на Орлин Тодоров. За разпита на Цветан Иванов, който е съпроцесник на Цветанов, по делото за т.нар. мобилно подслушване, адвокат Менко Менков обясни: „Той е бил 10 години директор на службата за подслушвания и обясни, че няколко министри преди г-н Цветан Цветанов стотици пъти са написали "не" и са отказали разпореждане за прилагане на СРС-та, които са разрешени от съда, но ние не знаем тези лица да са обвиняеми или подсъдими - господин Георги Петканов, господин Румен Петков”.

Според прокуратурата Цветанов в нарушение на закона е написал шест пъти "не" под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си бившият вътрешен министър е възпрепятствал разследването срещу бившия антимафиот, който в момента е подсъдим за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Цветанов твърди, като се позовава и на разпит на Калин Георгиев, че отказал СРС по препоръка на бившия си главен секретар в името на успеха на друго разследване, което обаче не желае да назове. Месец след отказа Цветанов променя позицията си и Тодоров е поставен под контрол. После става обвиняем, а над година прекарва в ареста.

Гледат делото срещу Цветан Цветанов за отказ от разпореждане на СРС

Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказ от разпореждане на СРС. Т...

Орлин Тодоров е в основата на още едно дело срещу бившия вътрешен министър - затова, че Цветан Цветанов е разпоредил да му бъдат изплатени заплати и обезщетения за времето, в което антимафиотът е под стража. Сумата, за която Цветанов е на съд, е 50 хиляди лева. По това дело Тодоров беше призован като свидетел и декларира пред журналисти, че е виждал само веднъж бившия МВР шеф и не е бил толериран от него.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com