И холандският посланик направи забележка към правосъдието в България

5925
И холандският посланик направи забележка към правосъдието в България
Снимка: БГНЕС

За корупционен натиск от страна на българското правосъдие срещу холандски фирми съобщи посланикът на Холандия у нас Том Ван Оорхост в интервю за "Правен свят".

Точно с оплакване на чужд посланик по отношение на правосъдната ни система избухна огромния скандал с Румяна Ченалова и оттам – с Владимира Янева. Става въпрос за френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан и скандалът "Белведере".

Екатерина Захариева: Очакванията към мен са по-големи

Никога не сме знаели и не сме имали правомощията да се бъркаме в работата на НСО. Това заяви в ефира на bTV министърът на правосъдието ...

Сега холандският посланик посочи, че случаи с натиск върху негови сънародници, искащи да развият бизнес в България, е имало най-вече в сферата на недвижимите имоти. На тази база Ван Оорхост подчертава, че чуждите инвеститори в България странят от страната заради "недостатъчното върховенство на закона".

Според холандския посланик върховенството на закона се отразява много пряко и върху икономиката на България. Той даде конкретен пример – липсата на кадастри на земята. "Доколкото разбирам, тук са кадастрирани само 20 на сто от земята. Няма холандска селскостопанска компания, която да инвестира в България, след като не може да разчита на кадастъра. Един холандец няма да влага пари в страна, на чиято съдебна система не може да разчита, защото няма да знае какво ще се случи с неговите пари", пояснява Ван Оорхост. Той все пак изрази задоволство, че засега новият правосъден министър Екатерина Захариева обещава да следва курса на предшественика си Христо Иванов.

Припомняме, че на последния парламентарен контрол за миналата година регионалният министър Лиляна Павлова призна за друг огромен пропуск в сферата на недвижимата собственост – липсата на Общи устройствени планове (ОУП) на куп общини. Всъщност само 11 общини в страната имали ОУП, а засега държавата се въздържа от глоби за тези липси, но щяла да почне от тази година.

Снимка: Архив

Ченалова обжалва пред ВАС уволнението си

Бившата съдийка в Софийски градски съд Румяна Ченалова е подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението за увол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com