И Първанов на разпит по случая "Мишо Бирата"

34863
И Първанов на разпит по случая "Мишо Бирата"
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов, който заемаше поста на държавен глава в периода 2002-2012 година, ще бъде разпитан по случая със смъртта на бизнесмена Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата.

Заедно с Първанов в близките дни трябва да бъде разпитан и бившия премиер Бойко Борисов. Припомняме, че прокуратурата възобнови разследването по случая преди около един месец.

Михаил Михов почина при съмнителни обстоятелства в хотела на шефа на "Лукойл" Валентин Златев в Правец. Официалното заключение за смъртта му е, че тя е настъпила в следствие на инфаркт.

Случаят "Мишо Бирата" придоби популярност, след като в публичното пространство изтече запис на разговор между Бойко Борисов и бившия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. В него Борисов искаше от Танов да намери начин фабриката на "Леденика" в Мездра, собственост на Михов, да не бъде проверявана от митничари. Проверка обаче е извършена в периода 12-13 март 2010 година.

В разговора с Танов Борисов казва, че е поел ангажимент към Михов и че не е като Първанов.

В края на миналата седмица сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" открито попита Агенция "Митници" защо не разрешава бъдат видени протоколите от извършената в средата на март 2010 година проверка на "Леденика" съгласно Закона за достъп до публична информация. Запитването е факт след смяната на Танов т.е. към новият шеф на митниците Кирил Желев, който е назначен от сегашните управляващи. Желев обаче не отговаря на питането.

"Биволъ" казва още, че на първа инстанция е спечелил делото заради отказа на Агенция "Митници" за достъп до документа. В момента случаят се разглежда от ВАС.

Разпитват Борисов за Мишо Бирата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде разпитан по случая "Мишо Бирата", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Вис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com