Инспекцията по труда официално е затворила завода в Горни Лом

23825
Инспекцията по труда официално е затворила завода в Горни Лом
Снимка: БГНЕС

Вече има акт на Инспекцията по труда и заводът в Горни Лом е затворен. Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков след заседанието на Кризисния щаб във връзка с взривовете от вчера във фабриката "Миджур".

В периода 1 януари 2010 г. – 1 септември 2014 г. контролните органи на инспекцията по труда са извършили 20 проверки, при които са установени 143 нарушения. Повечето от тях са по безопасност на технологичните процеси и работното оборудване и по организацията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, но не са застрашавали пряко живота и здравето на работещите. За този период, в рамките на своите правомощия, инспекторите по труда са издали задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията и са съставили 10 акта за установяване на административно нарушение (АУАН).

По-ранен взрив е предшествал трагедията в Горни Лом?

По-слаб взрив е имало в 15 часа вчера, т.е. два часа преди първия голям, съобщи Нова телевизия по неофициално потвърдена информация. А...

„Едва ли някога този завод ще заработи – казвам това предварително. При тези условия той не трябва да работи. Министерство на труда и социалната политика първоначално с различни програми за временна заетост, а в последствие ще се търси трайна заетост. Но повече не трябва да се допуска риск за жертви”, обясни Христосков.

Той е съобщил на близките на загиналите това, че вече почти няма искрица надежда, но въпреки това те се надяват, че някой от 15 души е останал жив.

Утре след първия оглед Прокуратурата и Следствието са поели ангажимента отново да информират близките на загиналите. Сега не е подходящ моментът да се говори за социалните права, но службите на Министерството на труда и социалната политика поемат грижите за близките на загиналите, каза Христосков.

Той допълни, че ведомстовто разполага с пълен списък на лицата, за които да се погрижи. "За съжаление семейство (съпруг и съпруга) са починали, имат 5-годишно дете, за което сега ще се грижи техен близък. Но ако се налага, социалните служби ще направят ще направят всичко възможно и за това дете”, каза още Йордан Христосков.

МОСВ: Въздухът край Горни Лом не е замърсен

В рамките на три часа експерти от Регионална лаборатория - Монтана извършваха измерване с газанализатор за определяне на многокомпоне...

Частичка от човек или от някоя животинка не можах да видя при огледа на цеха в Горни Лом. Това заяви пред журналисти директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов след заседанието на Кризисния щаб.

Той добави: „Видях три коли, които са били в непосредствена близост до експлодиралия цех в безобразно състояние”.

В завода е имало гръцки противопехотни мини, които преди време са били докарани от Гърция, но не се знае чие производство са. При огледа, който е направил, главеният комисар Николов не е видял седемте тира, за които се е говорило сутринта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com