Иван Коев ще поеме делото срещу Владимира Янева

11136
Иван Коев ще поеме делото срещу Владимира Янева
Снимка: бгнес

Иван Коев е третият съдия, избран днес по делото "Червеи" срещу Владимира Янева със системата за случайно разпределение след два избора и два отвода, предаде БГНЕС. Изборът му се наложи, след като предишните две съдийки - Петя Крънчева и Виолета Магдалинчева, се отказаха да водят делото. Крънчева стана скандално известна след доклад на ВСС, показващ как тя редовно води дела с предварително подбрани съдебни заседатели.

По-рано днес зам.-председателят на СГС Евелина Папазян не скри, че очаква да има отводи на съдии и уточни, че е нормално, тъй като Янева е бивш ръководител на този съд.

Втора съдийка си направи отвод по делото срещу Янева

Съдия Виолета Магдалинчева също ще си направи отвод по делото срещу Владимира Янева. Предстои избор на трети съдия в рамките на днешни...

Вчера (9 юли) Софийска градска прокуратура (СГС) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Според обвинителният акт бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление.

Владимира Янева е обвинена, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства /СРС/-та в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията за мотивиране на исканията за използване на СРС, нарушени са и максималните срокове за прилагането им. Янева е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Тодор Костадинов е обвинен, че в същия период периода като директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.

На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/. Тодор Костадинов е обвинен и за това, че от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влезнал в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Това, според прокуратурата е защитено от Закона за защита на личните данни. Тодор Костадинов е с мярка от 2 000 лв. "парична гаранция".

Крънчева си направи отвод по делото срещу Владимира Янева

Съдия Петя Крънчева, която бе избрана от системата при публичното разпределение на делото срещу Владимира Янева си направи отвод. Но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com