Изчезнала е банкова експертиза по делото за "САПАРД"

3919
Изчезнала е банкова експертиза по делото за "САПАРД"
Снимка: БГНЕС

Изчезнала е банкова експертиза от папките по делото за източването на 7,5 млн. евро от програма за присъединяване в областта на земеделието"САПАРД".

Това съобщи съдия Мария Кавракова в специализирания съд миналата седмица, цитирана от "Труд".

Делото "САПАРД" беше отложено за 10 ноември

Делото "САПАРД" беше отложено за 10 ноември. Ключовите фигури в това дело са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Делото за из...

Процесът стана нарицателно за бавно правосъдие, като започна през 2007 г., мина през две съдебни инстанции и се върна отначало.

Бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима отговарят, че злоупотреби за милиони левове от "САПАРД" чрез документни престъпления. Според специализирана прокуратура престъпната група е внасяла у нас стари машини за месопреработка и пакетиране, представяла ги за нови и получавала пари от програмата за тях.

Въпросната експертиза била приета между 2007 и 2010 г. от състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Георги Колев. „В следващото заседание на 15 февруари ще бъдат разпитани вещите лица, изготвили експертизата, и те ще отговорят дали заключенията им тогава са били писмени“, са уточнили от спецсъда. Съдия Кавракова ще попита и специализирана прокуратурата дали експертизата е доказателство именно по това дело, или е по делото за пране на 7,5 млн. лв. от САПАРД, което приключи без виновни в края на м.г. на втора инстанция.

През ноември миналата година Софийският апелативен съд (САС) оправда за втори път всички подсъдими по делото за пране на пари от измамата за 7,5 млн. евро по програмата "САПАРД". Софийска апелативна прокуратура (САП) заяви тогава, че ще протестира оправдателната присъда на САС пред Върховния касационен съд. Марио Николов, Людмил Стойков, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов бяха обявени за невинни. Людмил Стойков е обвинен за организиране на престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12,8 млн. лева, отклонени от европейската програма САПАРД.

Делото САПАРД не тръгна пак, този път заради технологична засечка

Технологиите определено не са силната страна на българския съд, след като и днес делото САПАРД не можа да тръгне. И причината е, че вид...

Аферата „САПАРД“ започна през 2007 г. По т.нар дело "САПАРД" бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това САС отмени всички присъди и върна делото на прокуратурата, заради допуснати процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт.

След повторното внасяне на делото в съда, Стойков бе оправдан на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело продължи повече от две години на втора инстанция и през 2012 г. Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Протестите срещу оправдателната присъда бяха оттеглени от прокуратурата.

Преди две години обвинението пак внесе делото, но в спецсъда. Процесът претърпя поне пет фалстарта, преди да тръгне при съдия Мария Кавракова. На 7 януари 2013 г. и.ф. главният прокурор Бойко Найденов внесе искане за възобновяване на делото с мотив, че е нарушен чл. 14 от НПК, в който се казва, че съдът взима решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона, както и чл. 13 от НПК, според който съдът трябва да вземе мерки за разкриване на обективната истина.

Делото САПАРД не тръгна в апелативния съд

Делото САПАРД не тръгна днес в Софийския апелативен съд. Причината да не се даде ход на делото бе нередовното призоваване на част ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com