Янева от аферата "Червеи" в запис: Бойко и Цецо "натискат яко" главния прокурор

16470
Янева от аферата "Червеи" в запис: Бойко и Цецо "натискат яко" главния прокурор
Снимка: бгнес

Нов запис на бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева по време на аферата "Червеи", беше разпространена в интернет. В записа Янева обяснява, че Бойко, вероятно министър-председателят Бойко Борисов, е оказвал натиск върху главния прокурор Сотир Цацаров. 

Записът е качен от разследващата медия "Биволъ" в сайта Soundcloud. От "Биволъ" съобщават, че се е изтекъл в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks. От записа се чува как Янева разказва за решението за отстраняването ѝ от съдебната система. 

Предстои предварителното изслушване по "Червеи"

За днес (29 септември) е насрочено заседание, за което страните са призовани за предварително изслушване по т. нар. дело „Червеи&...

Изтеклият запис излиза, че е от февруари тази година, когато избухна скандалът около делото "Червеи". Тогава прокуратурата съобщи, че започва разследване за незаконно подслушване.

Владимира Янева беше отстранена на 19 февруари тази година след скандала с аферата. Искането за отстраняване беше внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и мотивирано с досъдебно производство срещу Янева за незаконно удължаване на СРС-та по "Червеи". Съдебната власт изпадна в ступор. Най-напред ВСС реши да изслуша Янева, каквато процедура не съществува изобщо.

След това председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев предложи тя да бъде отстранена като шеф на СГС, но не и от съдебната система. Висшият съдебен съвет (ВСС) обаче гласува срещу неговото предложение, след като Сотир Цацаров обяви, че срещу Янева е образувано досъдебно производство.

Същевременно от Върховния административен съд (ВАС) по жалба на правосъдния министър Христо Иванов определиха, че отказът на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева е незаконен.

От новия запис става ясно, че Бойко (вероятно премиерът Бойко Борисов) и Цецо (явно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов) „натискали яко“, както и че „Бойко е натискал яко главния прокурор, направо го е подлудил", пише Offnews.

Заместничката на Янева в СГС Петя Крънчева подава оставка

Заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева ще депозира днес оставката си във Висшия съдебен съвет (ВСС). За р...

Намесата на Цветан Цветанов в разговора може да се обясни с това, че Янева беше обвинявана в това, че е избрана за председател на СГС, защото е семейна приятелка на Цветанов.

Скандал се завъртя около Владимира Янева първоначално при разкритията от скандала с френската фирма "Белведере“, когато стана ясно, че има манипулации при случайното разпределение на делата в СГС.

От аферата "Червеи" пък стана ясно, че съдия от СГС е разрешил незаконно проследяване на цялата информационна система на МВР. Премиерът Бойко Борисов посочи като виновник Владимира Янева на 12 февруари и седмица по-късно тя беше отстранена, като тогава се разбра, че точно Янева е позволила следенето на системата на МВР.

А какво казват в записа:

Владимира Янева: Понеже Жоро (шефът на ВАС Георги Колев, бел.ред.) ми се обади и каза, че най-вероятно няма да могат (във ВСС) да съберат гласове да ме отстранят, но и каза: "По-добре да те отстранят, защото законът знаеш как е, когато е образувано срещу тебе производството, могат да те отстранят, т.е. преценка е, обаче, когато си привлечен като обвиняем, трябва да те отстранят, т.е. императивно". Сега днес, ако те не ме отстранят, той ще ме привлече, което е още по-лошо. Т.е. по-добре да ме отстранят.

Иван Коев ще поеме делото срещу Владимира Янева

Иван Коев е третият съдия, избран днес по делото "Червеи" срещу Владимира Янева със системата за случайно разпределение след два избора...

Мъжки глас: Цецо натиска яко.

Янева: 100 процента.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Янева: 100 процента.

Мъжки глас: Побъркал се е.

Втора съдийка си направи отвод по делото срещу Янева

Съдия Виолета Магдалинчева също ще си направи отвод по делото срещу Владимира Янева. Предстои избор на трети съдия в рамките на днешни...

Владимира Янева: Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил. Той (явно главният прокурор) снощи като ми се обади ми вика: "Това е най-малкото, което успях да направя в тази цялата ситуация". 

В интернет пространството вчера се появи още един разговор на Владимира Янева, свързан с аферата "Червей", този път със съдия Румяна Ченалова, която беше отстранена около аферата „Белведере“. 

От разговора става ясно, че председателят на ВАС Георги Колев е опитал да спаси Владимира Янева от отстраняване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com