Ясен Тодоров: Дори Цацаров може да отговаря за шпиц командата в прокуратурата

4764
Ясен Тодоров: Дори Цацаров може да отговаря за шпиц командата в прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Ще се изиска информация дали има предварителни проверки, или досъдебни производства както срещу самия следовател Бойко Атанасов, така и срещу всички следователи и прокурори съответно от сектор 1 на столичното следствие и отдел 1 на Софийска градска прокуратура. Това каза председателят на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, след като днес (14 март) комисията заседава във връзка с твърденията на следователя Бойко Атанасов, че в прокуратурата действа своеобразна "шпицкоманда", предаде БГНЕС.

Преди седмица в свое становище комисията каза, че с оглед изложените крайно противоречиви твърдения проверката ще продължи, като Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” /КПЕПК/ днес трябваше да уточни оставащия обем на проверката и последващите действия, които ще бъдат предприети.

Ще отговори ли ВСС защо има производства срещу "неизвестни" следователи и политици?

Трябва да установим дали има производства срещу „неизвестни” следователи и политици в Столичното следствие. Това заяви член...

Ще се изиска информация за предварителни проверки или досъдебни производства по другите направления, по които ще продължи проверката си КПЕК. Ще се извърши проверка как се осъществява специалния надзор от страна на апелативна прокуратура София и ВКП по отношение на делата, разследвани от сектор 1, колко досъдебни производства от този сектор са на специален надзор. КПЕК ще извърши проверка на случайното разпределение на делата във първи сектор. Ще се провери от кога има специализация по принцип в следствието и конкретно от кога има точно такава специализация с настоящите три сектора и кое налага това. Това ще включва и колко дела са на производство в този сектор, колко дела се разследват, колко от тях са срещу неизвестен извършител и продължителност на разследването. Ще се провери начинът на командироване на следователи и прокурори съответно в първи сектор и първи отдел и ще изиска от градска прокуратура резултатите от проверката – т. нар. кофи за боклук, а също така и от проверка, която е правена в кабинет ползван от следовател Атанасов преди време. Ще се изиска и аудиозаписа от срещата на главния прокурор със следователите в столично следствие.

След събирането на тази информация евентуално ще бъдат поканени, ако се налага, за изслушване Христо Динев настоящият градски и бившият градски прокурор Николай Кокинов, който в момента не е магистрат и не знаем дали ще се отзове на така евентуална покана”, каза Ясен Тодоров. Възможно е в обхвата на проверката да попаднат и други лица. На въпрос за евентуално изслушване на главния прокурор, Тодоров каза, че след като съберат необходимата информация въз основа на това което са събрали ще преценят кой да бъде поканен на изслушване.

Във връзка с информацията в медии, че етичната комисия ще проверява Калоян Топалов за смъртта на съдия Ценов, Тодоров посочи, че самото заглавие е некоректно и то няма как да е вярно, защото, ако има престъпление, не етичната комисия е органът, който извършва проверки и разследвания за извършени престъпления. Председателят на етичната комисия посочи, че проверка, която се извършва във ВСС, е стартирала преди две заседания и е за начина на командироване на съдия Ценов в СГС, за делата, които са му възложени и за евентуално оказван натиск и влияние по някои дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика