Кой е най-опасният район в София?

66031
Снимки: БГНЕС

Карето в центъра между булевардите “Тодор Александров”, “Мария Луиза”, “Сливница” и “Христо Ботев” е най-опасният район в София, показва Интерактивната карта на престъпността, с която вече разполагат полицаите в София. Благодарение на нея може да се види кои са опасните улици в столицата и в кой час от денонощието са най-активни крадците или уличните грабители, пише “24 часа”.

Всяко регистрирано престъпление в 9-те районни управления в най-големия град у нас се отбелязва на мултимедийната географска платформа върху точния адрес по местоизвършването му.

При активиране на различно оцветените точки, с които се отбелязват регистрираните престъпления според текстовете в НК (кражба на кола, обир, грабеж, притежание на наркотици и т.н.), излиза допълнителна информация за дата и час на подадения сигнал, предполагаемо време на извършване, както и данни за извършителя, ако има такива.

Най-охраняваният район в момента е карето в центъра между булевардите “Тодор Александров”, “Мария Луиза”, “Сливница” и “Христо Ботев”. Там патрулите са подсилени с по 3-ма-4-ма полицаи в последните седмици не само заради увеличения поток от чужденци около джамията, но и защото двойно са се увеличили извършените престъпления там в сравнение с м.г.

Регистрирани са предимно кражби от магазини за дрехи и хранителни стоки, както и на бижута и телефони от минувачи по улиците, разказаха криминалисти. А крадците са предимно чужденци от Алжир, Тунис и Мароко. Повечето от тях са влезли незаконно в България преди месеци и чакат да получат статут на бежанци. 115 чужденци са установени като извършители на различни кражби, 3-ма са хванатите джебчии, сочи официалната полицейска статистика.

Много от търговците и собственици на нападнати търговски обекти обаче изобщо не са се оплакали в полицията, тъй като сами се се разправили с крадеца, твърдят от полицията.

“Със сирийците нямаме проблеми. Опасността идва предимно от алжирските граждани”, обясниха служители на реда. По техните думи случаят с наръганата от алжиреца Фудат Абдул Кадер продавачка Виктория Христова е един от най-тежките.

“Специфичното е, че почти винаги използват хладно оръжие, предимно за заплаха, при извършване на грабежите”, разказват полицаи. Според техните наблюдения не са малко и случаите на обири и саморазправа в общността на чужденците помежду им.

Около кандидат-бежанците “бизнес” са завъртели и много българи. Те предлагат фалшиви документи и извеждане през границата към Западна Европа срещу суми от 500 до 1000 евро на човек.

В повечето случаи това са измамни схеми, при които родните бандити се покриват, след като си вземат “хонорара” от чужденеца. Изграждането на домове от закрит тип, каквато идея лансира вътрешният министър Цветлин Йовчев, ще облекчи ситуацията, казватохранителни полицаи. Така, вместо спокойно да се разхождат по улиците, чужденците със съмнителен профил ще бъдат ситуирани на контролирани места.

От картата на престъпността става ясно още, че “бандата на акробатите” или техни имитатори вършеят с нова сила из луксозните домове в София. Най-много са обирите на къщи в кв. “Бояна”, “Драгалевци” и “Манастирски ливади”.

Преди две седмици бившият вицепремиер Николай Василев подаде сигнал, че от къщата му в Бояна са изчезнали златни накити. Месеци по-рано бандити нахлуха и в апартамента на кметицата Йорданка Фандъкова в “Манастирски ливади”.

Жертва на нагли крадци станал в началото на ноември и фолкпевецът Константин. Новината съобщи самият той пред Би Ти Ви вчера. Бандитите задигнали дори и четката му за зъби, но не обърнали внимание на красива картина. Те нахлули в дома на певеца, докато там били съпругата му и малкото им дете.

Карта на опасните райони в София

“Теренът там е благоприятен за професионалните крадци, които проучват навиците на хората и издебват момента, в който да преровят цели етажи, докато собствениците се намират на друго място в къщата”, обясняват полицаи. Кражбите на коли в тези квартали също преобладават, тъй като автомобилите там са доста скъпи.

Освен добрата плячка в полите на Витоша бандитите се изкушават и от удобните трасета за бързо изтегляне след нанасяне на удара. По черни и горски пътища може бързо да се напусне София в посока Перник, Дупница или Самоков.

Криминалисти твърдят, че в последната година са зачестили застрахователните и лизинговите измами, маскирани като кражби на коли. Тези престъпления се вършат обикновено със съгласието и знанието на собственика на автомобила.

Джебчии се задържат най-вече в Първо и Пето РПУ. От бул. “Витоша” и пл. “Славейков” мургавите крадци са се прехвърлили “на работа” в моловете. Движат се спретнати и добре облечени, и плячкосват портфейлите на хората най-вече по празници в зоната от 17 до 19 ч, когато има струпване на повече клиенти в търговските центрове.

Хората, които чакат по спирките в граничните райони между ромските махали и българските квартали, трябва да се оглеждат и да внимават за грабители, които за секунди късат набелязан златен синджир или задигат телефон от джоба на връхна дреха, предупреждават полицаи.

След първия анализ на данните от интерактивната карта на престъпността в столицата, е предприето прегрупиране на охранителните полицаи, така че приоритетно да покриват местата с концентрация на бандити по улиците, обясняват от СДВР.

Движението в София ще бъде силно ограничено

Заради организирания днес митинг на БСП в подкрепа на правителството, който започва от 11:30 часа на "Орлов мост", както и заради футбо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com