МВР изиска от Европол информацията за случая с бомбата в българския автобус

6480
МВР изиска от Европол информацията за случая с бомбата в българския автобус
Снимка: Getty Images / Guliver

Служителите на дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР изискаха чрез Европол пълна информация от службите на Унгария и Чехия по случая с откритата бомба в автобус с българи.

Това съобщават от МВР във връзка с информацията за открито самоделно взривно устройство в багажното отделение на автобус на българска транспортна фирма, пътувал на 16 май от Чехия през Унгария посока България.

Експерт поиска обучение за обикновени хора относно тероризма

Унгарската полиция вероятно не е взела насериозно този случай. Ние имаме опит в България как летище Сарафово беше утъпкано, измито с ма...

Дирекцията продължава да работи в тясно сътрудничество и с чешкия офицер за връзка за България. Според получената до този момент информация от унгарските власти, Унгарското национално бюро за разследване, в чиято юрисдикция е установено наличието на взривното устройство, е започнало производство по случая. Потвърдена е и информацията, че автобусът, в който е установено самоделното взривно устройство, е с българска регистрация, пътувал от Прага посока България.

Оперативното сътрудничество по случая продължава до изясняване на обстоятелствата около регистрирания инцидент.

Припомняме, че на 16 май следобед в автобус с български граждани в Будапеща беше открита бомба. Автобусът е пътувал от Прага за Варна, а взривното устройство е било намерено в багаж без пътник. Проверката била провокирана от странна миризма. Шофьорите спрели, за да огледат и тогава се оказало, че в багажното отделение има един куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и бомба.

На мястото е бил изпратен сапьорски екип, който е обезвредил бомбата. Всички 34 пътници от автобуса пристигнаха невредими по-късно в България.

Словак или чех е поставил мощната бомба в автобуса с българи

Словак или чех е поставил бомбата в автобуса с българи, който беше спрян в Будапеща. Това заяви пред bTV управителят на фирмата превозв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com