МВР се подсигури с извънщатни сътрудници и по закон

35241
МВР се подсигури с извънщатни сътрудници и по закон
Снимка: monitor.bg

Дейността на полицейските органи по противодействие и опазване на обществения ред ще може да бъде подпомагана от извънщатни сътрудници. Това стана възможно с приети окончателно на второ четене текстове от новия Закон за МВР, предаде БГНЕС.

Още преди приемането на този текст правителството вече предприе стъпка в тази посока - с национална програма "Сигурност". За осем месеца тя ще даде на 5 хил. безработни шанс да работят като сътрудници на полицията.

Извънщатните сътрудници няма да имат правомощията на полицейски органи, а изискванията, редът за вписването, техните функции и редът за координация и ръководство на дейността им ще се определят с наредба на министъра на вътрешните работи, гласят приетите текстове.

При осъществяването на своята дейност те ще се легитимират с карта, чиито вид, форма и ред за издаване също ще се определят от министъра. Главните и областните дирекции на МВР ще водят списък на назначените извънщатни сътрудници, задължава законът.

Вносителите се надяват, че тази мярка ще доведе до сериозно намаляване на битовата престъпност, като посочват за пример Израел, Великобритания и други държави, в които са въведени извънщатни сътрудници.

Текстът за сътрудниците е само един от многото, които се приемат по новия Закон за МВР. Приети бяха още текстове за обмен на информация със служби по сигурността на други страни-членки на ЕС, за извършване на обиск, за използване на физическа сила и помощни средства.

БСП отрича да има рестриктивност в новия Законопроект за МВР

В новия Законопроект за МВР не говорим увеличаване на полицейските правомощия, не говорим и за нарушаване на човешките права. Това подч...

Опасенията от новия закон

Най-спорният момент, който събуди общественото внимание, е чл. 63 във въпросния законопроект. Той гласи следното:

Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

Скоро вътрешният министър ще може да спира "дейности, застрашаващи обществения ред"

Още на първо четене народните представители приеха Законопроекта за МВР, който предизвика сериозни полемики още през ноември месец мина...

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Според управляващите новият законопроект не дава прекомерни правомощия на силовите структури. От ГЕРБ обаче контрират, че тъй като в българското законодателство протестът като форма на обществено мероприятие не е уреден, то в точка 1 от чл. 63 могат да влязат мирни протести като ДАНСwithme.

Сериозно опасение в тази насока буди и чл. 87, ал. 1, т.7. Съгласно нея полицията може да употреби сила "при групови нарушения на обществения ред".

В мотивите на законопроекта е записано, че с него се цели ясно разграничаване и регламентиране на правомощията и отговорностите на политическото и професионалното ръководство на министерството; по-ефективно управление на Министерството на вътрешните работи като система чрез промени в структурата, организацията на дейността, взаимодействието и контрола; по-ефективно управление на човешките ресурси; отстраняване на несъвършенствата на действащия Закон за Министерството на вътрешните работи.

Депутатите решиха: Главният секретар на МВР ще се назначава от МС, а не от президента

Депутатите в Народното събрание приеха текстове от спорния законопроект за МВР, касаещи главния секретар, предаде Фокус. Законопроектът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com