Нов запис: Янева могла да опраска Бойко, ако искала

22806
Нов запис: Янева могла да опраска Бойко, ако искала
Снимка: бгнес

Изтече пореден запис на разговори между бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова, разпространени от разследващия сайт Биволъ. Скандалът стана известен като "Яневагейт".

В новия запис обаче се чува само един глас, за който се посочва, че е на Владимира Янева. На фона на разрастващия се скандал "Червеи" в началото на годината, който касае незаконни СРС-та (специални разузнавателни средства), в разговора едната събеседничка отхвърля възможността да спи с "Бойко", питайки се той какво би я питал за СРС-тата.

Има напрежение във ВСС заради "Яневагейт"

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова потвърди, че оповестяването на разговорите Янева-Ченалова, станали известни ...

"Аз, ако съм искала да преспа с Бойко, съм щяла да преспа преди 5 години. Сега, зорлям да го правя, 5 години по-късно, когато не искам, няма смисъл. Сега за какво трябва да отивам да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стана още по-лошо. Няма смисъл да влизам в такава ситуация. Ти къв' мислиш, че ще бъде разговорът с него? Ще ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-тата ли? - се чува в записа (на повечето места е запазен говорът от записа, бел.ред).

Преди това в публикуван от "Биволъ" запис бившата шефка на СГС споделя пред съдия Румяна Ченалова и пред неизвестен мъж-юрист, че близкият приятел на Бойко Борисов, който "взел Рубин" (бел. ред. - предположенията са, че става въпрос за Александър Сталийски) я е посъветвал да се обади лично на премиера и да си се срещне с него, защото Бойко си го "искал". От изповедта на Янева става ясно, че близкият приятел на Борисов я посъветвал: "Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря..”. Тук се намесва Ченалова с въпроса: “Ами ти защо не отидеш и да си говориш с него?” На което Янева отговаря: "Ами защото не искам."

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви значително време след многократното изтичане на записи, че скандалът "Яневагейт" ще бъде разследван по същество, а не само в частта дали записът е незаконен. Миналата седмица той бе изслушан от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) относно факта, че Янева споменава името му в записите. Като цяло казусът касае разговори между Янева и Ченалова, в които се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и др във връзка с недопустими практики на влияние върху съдебната система.

ВСС проверява кой е пуснал записите на Янева и Ченалова

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проверява откъде са записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владим...

Румяна Ченалова многократно заяви, че е никога не е правила или разпространявала записи. Ченалова, която е разследвана заради случаите "Белведере" и "Дискотека Соло", беше уволнена от ВСС. Решението на Висшия съдебен съвет е  основано на дисциплинарно производство, в което са обединени три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова. Едното бе провокирано от изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса "Белведере" в края на миналата година. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френска компания "Белведере".

Скандалът "Червеи" избухна в началото на февруари, няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, доброволно да овакантят постовете си по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата. Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса. Обвинения получиха единствено Янева и бившият шеф на "Вътрешна сигурност" на МВР Тодор Костадинов. Според обвинителния акт Янева е дала разрешение за използване на секретни способи за общо 300 дни – срок, който значително надвишава позволения от закона. Костадинов пък бе обвинен за съставянето на официален документ с "неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван като доказателство". Той бе изправен на съд и защото е използвал акаунта на системен администратор от Шумен, за да направи справка на ЕГН-то на Иво Каменов - един от шефовете на "Химимпорт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com