Нова синтетична дрога убива от първата доза, деца изпадат в кома

5191
Нова синтетична дрога убива от първата доза, деца изпадат в кома
Снимка: Thinkstock

Нов вид синтетична дрога причинява ужасяващи последици сред деца. За това алармира Стефан Бакалов, началник отдел „Митническо разузнаване и разследване” при Митница Аерогара София.

В момента в болницата в Русе се лекуват осем ученици. В Шумен 10-класничка е в кома почти месец, в София - три деца са били хоспитализирани след прием на синтетична дрога. Пострадалите обявяват, че са употребили марихуана, но реакциите им и състоянието карат медиците да се усъмнят в това.

Осем души с обвинения за откритите 108 кг амфетамини

Повдигнати са обвинения на осем участници в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици, съобщиха от спецпрок...

Новите примеси се наричат "чай" от младежите и струват 5 -10 лева. Реакциите след употребата са много бурни и свързани с физическа агресия. Едно момиче е нападнало баща си с нож, съобщи Нова телевизия.

Стефан Бакалов е категоричен, че новият вид дрога е изключително опасна, тъй като има смъртни случаи на употребили я за първи път. В други случаи пострадалите са получили инсулт и са с трайна парализа.

В момента има стотици сайтове, от които може да се купят наркотиците, като проблемът тук е, че сайтовете минават с криптиран софтуер, т.е. самият IP адрес се клонира на около 100 IP адреса и не може да бъде "хванат". Бакалов уточни, че това е сериозен проблем в целия свят и че синтетичната дрога вече измества хероина и кокаина.

В момента са познати около 700 вида – синтетичен канабис.

Прокуратурата хвана "арабски граждани" със 108 кг амфетамин

При съвместна операция на прокуратурата, МВР и ДАНС са иззети 108 килограма амфетамин.  По време на брифинъ по случая зам.-главни...

"Това което мислят че ще ги развесели, може да ги убие", категоричен бе Бакалов. Той разказа случай за пострадал полицай, който при проверката на една пратка, при отварянето ѝ, за да я тества опаковката се разкъсва и част от веществото полепва по носа му. Служителят получава симтоми, непознати за лекарите и се налага да прекара два дни в болница.

Стефан Бакалов уточни още, че от около 1 кг от веществото се правят около 10000 дози 1 доза между 30-50 лв., като по този начин печалбата е по-голяма от кокаина.

В момента полицейските кучета се обучават да различават новата дрога.

Бакалов се обърна с призив към родителите, но и децата, защото те са много чувствителни и могат да бъдат подведени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com