Обвиниха Владимира Янева по аферата "Червеи"

4561
Обвиниха Владимира Янева по аферата "Червеи"
Снимка: бгнес

Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева бе обвинена по аферата "Червеи" в четвъртък. Това е съобщила съдията пред bTV. Днес Янева беше извикана в столичното следствие.

Обвинението е четири случая на противоказонно издаване на разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Прокуратурата е пуснала Янева с мярка за неотклонение „подписка”.

За втори път: ВСС няма да закача Янева заради процедура

За втори път Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГ...

В края на март министърът на правосъдието Христо Иванов внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) за втори път предложение за дисциплинарно производство срещу Янева. Тогава от  министерството обясниха, че отказът на ВСС да образува дисциплинарно производство на заседанието си на 19 март 2015 г. не е пречка този въпрос да бъде поставен за ново обсъждане и решаване, тъй като в случая са налице ново материали за разрешени СРС-та по разработката "Червеи".  Екипът на Христов заяви, че наличието им улеснява ВСС при изясняване на състава на нарушението.

На 9 април обаче за втори път Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд. Отказът на членовете беше с мотив, че министърът на правосъдието не е обжалвал отказа на съвета пред Върховния касационен съд.

През февруари министър-председателят Бойко Борисов анонсира, че семейната приятелка на Цветан Цветанов ще се сдобие с обвинение. Тогава той поиска и 400 години затвор за виновните, разрешили мероприятието в продължение на 300 дни от протестите.

"Защото ако на Цветанов са му дали 4 години, за това, което са правили, трябва да им дадат по 400 години всички по веригата, от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост. Защото Цветанов го осъждат за 4 години за това, че след като съдията е дал разрешение, той едното не го е разрешил. А тези 300 дни са подслушвали или какво са правили никой не знае, включително и съдията е нарушил закон. Сега имаме с кой да се измерваме и всичко друго не е приемливо за мен", коментира Борисов.

Христо Иванов отново внесе предложение за дисциплинарно наказание на Владимира Янева

Министърът на правосъдието Христо Иванов днес отново внесе предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Владимира Янева ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com