Окончателно - ДАНС ще може да следи всички самолетни пасажери

3893
Окончателно - ДАНС ще може да следи всички самолетни пасажери
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за ДАНС, с които се създава Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в България, превозвани по въздух, минаха на второ четене в парламента.

Съгласно новия закон ДАНС ще получава от въздушните превозвачи ключови данни за всички пасажери в срок от поне 48 часа от съответния полет. Сред данните, които службите ще имат на разположение, са: имена на пътника, дата на раждане, адрес и координати за връзка - телефонен номер, електронен адрес, данни за пълния маршрут на предвиденото пътуване, планирана/планиран и дата/дати на пътуването, пълна информация за багажа, брой и други имена на пътници, които фигурират в досието на пътника, информация за често (редовно) пътуващ пътник.

ДАНС купува техника за следене на пътниците

ДАНС купува компютърна техника за следене на пътуващите със самолети, нужна за бъдещото й звено за обработка на резервационните данни н...

Резервационните данни ще могат да се съхраняват от ДАНС за срок от 5 години. От БСП поискаха срок от 10 години, но това не беше прието.

Глобите за превозвачите, които не се съобразяват със закона, варират в границите на 3000 - 10 000 лева. При повторно нарушение, глобата е двойна.

Служителите в новото звено, а и в структурата на ДАНС се назначават с конкурс, като срокът му е три месеца, но вече може да бъде удължен на половин година.

Предложените промени са резултат от стартиралия през 2013 г. проект „Създаване на Национално звено за събиране и обработване на резервационни данни на пътниците в Република България”, осъществяван с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Промените в Закона за ДАНС бяха окончателно одобрени на ниво комисия

Промените в Закона за ДАНС, с които се създава Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в Бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com