Октай получи 3 години и 6 месеца, оправдаха го за опит за убийство

17464
Октай получи 3 години и 6 месеца, оправдаха го за опит за убийство
Снимка: БГНЕС

Присъда от 3 години и 6 месеца получи Октай Енимехмедов, който направи опит за атентат срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Енимехмедов е признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на Доган, предаде БГНЕС.

СГС определи и присъда от 3 години за хулиганска проява, но се взема предвид по-високата присъда и затова ще излежава 3,6 години. Също така съдът определи Енимехмедов да заплати разноските по делото в размер на 7 477 лева. Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Решението е подписано с особено мнение от съдия Петко Дичев, който смята, че на Енимехмедов трябва да му бъде наложено по-леко наказание.

По-рано днес прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган.

"Аз, гражданинът Октай Енимехмедов, проявих доблест, съпоставима с тази на героите от гръцката митология и положих усилия да защитя своя народ, воден от чувството си за дълг", заяви обвиненият час преди да чуе своята присъда. Енимехмедов обясни, че според него службите на ДС нямат място в днешната политика, а сътрудниците на ДС не могат да бъдат представители на българските турци и още повече да бъдат техни лидери. Той каза, че неговата постъпка е била в името на по-добро бъдеще на страната. Отказвам да се приема за виновен и да се извиня за направеното, заяви Енимехмедов и призова съда за справедливо решение. Той наблегна, че справедливостта е между осъждането и оправдаването и преценката е в ръцете на съда. Бих искал България да бъде страната на младите хора, хубавите жени и доброто вино, а не страната на бездомните кучет"а, каза Енимехмедов.

Адвокатът по делото пледира Октай да бъде оправдан. Според защитата експертизата на вещите лица и показанията на Енимехмедов сочат, че дистанцията на пистолета е била на такова разстояние, че не може да се стигне до смърт. Експертизата е изготвена на базата на литература, а не на изследвания. Адвокатът обясни, че реакцията в българското общество не показва то да е скандализирано от постъпката на клиента му. Няма данни за подобно оръжие причинило смърт, заяви защитата.

По делото за свидетелства на два пъти се яви бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров. Преди да дойде в съда той беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания по делото. По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебна експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболяване – тежка депресия.

На 19 януари 2013 г. на VIII-а Национална конференция имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си, и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна, върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Обвинителният акт бе внесен в съда на 9 юли 2013 г.

Проявих геройска доблест, заяви Октай Енимехмедов

Аз, гражданинът Октай Енимехмедов, проявих доблест, съпоставима с тази на героите от гръцката митология и положих усилия да защитя св...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com