Определиха "на тъмно" съдията по делото за несъстоятелността на КТБ

16064
Определиха "на тъмно" съдията по делото за несъстоятелността на КТБ
Снимка: БГНЕС

Делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се гледа от командирован съдия. Става дума за съдия Калина Илиева от търговското отделение, която миналото лято е била преместена в Софийския градски съд от районният съд.

Определянето стана и "на тъмно", въпреки че в неделя журналисти от съдебния ресор, поискаха да присъстват при разпределянето на случая. В петък - ден след като БНБ отне лиценза на КТБ в съда постъпи искане за обявяване на несъстоятелност на банката.

Кадиев: КФН нарочно не се включва в казуса "КТБ"

Моите критики към КФН са не заради това, че Стоян Мавродиев е бивш депутат от ГЕРБ, който си написа закон сам за себе си, за да стане с...

Практиката по командироване, която би трябвало да се прилага по изключение (от по-малко натоварени към по-натоварени звена на съдебната система например), се използва най-често, за да се заобиколи конкурсното начало и на практика се превръща в нелегитимен начин за повишаване. Освен това командированите магистрати са в зависимост от административния ръководител, който ги е преместил, пише Дневник.bg.

През лятото съдии от Търговското отделение на съда са реагирали срещу това, че делата в отделението им се разпределят не от Иво Дачев, който го ръководи, а от съдия Богдана Желявска, която отговаря за Гражданска колегия.

Искането, изпратено до председателя на СГС Владимира Янева, беше подписано от осем журналисти. В документа беше записано: "Въпросът за ефективното приложение на принципа за случайно разпределение на делата също е тема, която вълнува не само потребителите на правосъдие, но и е многократно споменаван като проблемен в докладите на ЕК в процеса по сътрудничество и проверка. Ето защо, изцяло осъзнавайки нашата роля да информираме обективно обществото, се обръщаме към вас с искане процедурата по определяне на съдия-докладчик по подадената молба да стане в присъствието на медиите. Това ще позволи да бъдат разсеяни съмненията, които биха могли да възникнат около избора на решаващия съд и които могат да прераснат в съмнение в неговата обективност".

От съда не реагираха по никакъв начин на писмото.

Швейцарската компания търси виновника за фалита на КТБ

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI. Тя трябва да установи кой е виновникът и по...

В същото време БНБ пази в тайна списъка с банковите синдици, който наскоро е бил обновен от Централната банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com