Оставиха в ареста обвиняемия за атентата срещу Алексей Петров

2596
Оставиха в ареста обвиняемия за атентата срещу Алексей Петров
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд остави в ареста Роман Логвиненко, който е обвиняем за опита за покушение срещу Алексей Петров.

Съдът изслуша съдебно-медицинската експертиза на д-р Леонтиев, който посочи, че Логвиненко страда от хроничен хепатит (хепатит С), както и отстранен далак след катастрофа. Други заболявания подсъдимият няма, а задържането му в ареста не влияе върху общото му състояние, предаде БГНЕС.

Адвокатът на Логвиненко - Манолов, заяви, че подсъдимият е болен от 2008 г. след претърпяна катастрофа, заради която му е отстранен далакът, по време на лечението пък е бил заразен и с хепатит С и му се налага да пие ежедневно лекарства, които да намаляват нивото на чернодробните ензими, както и да спазва прецизен хранителен режим.

Алексей Петров още смята, че "нещо му е приписано", за да се прави атентат

Не познавам никого – нито от организаторите, нито от извършителите. Това каза Алексей Петров дни, след като разследващите се похв...

В хода на изслушването на експерта, стана ясно, че пряка опасност за другите арестанти от заразяване с хепатит няма, тъй като този тип хепатит се предава по кръвен път.

Адвокат Манолов поиска смяна на мярката за неотклонение, като основната причина е здравословното му състояние, както и фактът, че Роман Логвиненко имал адрес в Пловдив и може да бъде открит. Адвокатът му не пропусна да отбележи, че двамата свидетели, които са дали показания - Бойко Георгиев и Константин Пухлев, са участвали активно в подготовката на опита за покушение срещу Алексей Петров и са “изтъргували свободата си”.

Апелативният прокурор пък акцентира върху факта, че Роман Логвиненко не е български гражданин и може да напусне страната и да се укрие, освен това той идва от държава, която не е член на Европейския съюз, което допълнително усложнява нещата.

Същевременно според прокурора показанията на свидетелите са били много логични, последователни, съвпадат с намерените доказателства и разказите на очевидци, а според тези показания Логвиненко активно е участвал в подготовката на въпросния опит за покушение.

Допълнително бе посочено, че присъдата, която Логвиненко може да получи е сериозна- 15-20 години затвор или доживотна присъда, което също може да го накара да се опита да се укрие.

Отложиха със седмица решението дали атентаторът на Алексей Петров остава в ареста

Софийският апелативен съд (САС) отложи с една седмица решението си дали да остави в ареста украинеца Роман Лонгвиненко. Той е сочен чов...

Самият Логвиненко заяви, че е пристигнал самостоятелно в страната и не се е крил от никого. Той помоли да бъде намалена мярката му за неотклонение и каза, че имал сухота в устата и му изтръпвали ръцете, но това не трогна съдията, който заключи, че от събраните доказателства може да се направи предположение, че обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление.

Направен е бил анализ, от който става ясно, че има данни за съучастие в организацията по престъплението, а заедно със свидетелските показания, се стига до извода, че Логвиненко не само, че може да се укрие, но и да извърши ново престъпление. По тази причина Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение, издадена от Софийския градски съд.

На Логвиненко е повдигнато обвинение за това, че от пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. заедно с трима съучастници, е направил опит за предумишлено убийство като с две РПГ-та са стреляли срещу автомобила, в който са се возили Алексей Петров и шофьорът му Стефан Борисов. Изстреляният снаряд обаче не е влязъл в купето на бронирания автомобил, защото е ударил дясната рамка на колата и се е плъзнал по прозореца. Единствено това обстоятелство е спасило живота на Петров, според разследващите. Гранатометите били произведени в България за руската армия и са изпратени в Русия, като отново са внесени в страната. От единия гранатомет е снет ДНК материал.

Роман Логвиненко е сочен за подбудител на опита за покушение срещу Алексей Петров. Той е задържан на 30-31.01.2016 г. при влизането му в страната пред ГКПП “Дунав мост”. Украинецът е действал заедно с още трима съучастници. Той е заловен, а другите са обявени за издирване от Интерпол. Те са Йевен Балков, Максим Чорний, Артьом Темпинский – всичките са украински граждани. На тях задочно са повдигнати обвинения задочно. В момента е арестуван единствено Роман Логвиненко. Артьом Темпинский и Максим Чорний са двамата, стреляли срещу Петров. Йевен Балков е помагал в организацията на престъплението, а Роман Логвиненко е и помагач на опита за покушение.

Подготовката за неуспешния атентат срещу Алексей Петров, разиграл се на 29 октомври миналата година на метри от дома на бившата барета, е била на професионално ниво. Украинците година и половина са го наблюдавали и са действали много професионално.

Започва делото за опита за убийство на Алексей Петров

Софийският апелативен съд (САС) ще заседава днес по мярката за неотклонение на Роман Логвиненко, обвинен за подготовка на убийство на А...

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов вече коментира, че досега не е виждал толкова професионална работа. В рамките на година и половина украинците са наблюдавали Петров, те са се дегизирали като клошари. Успели са да установят начина на живот на Петров, периметърът, на който е работила охраната му, както и самото място, където е извършен опитът за покушение. Освен това изборът им на оръжие говори за това, че са целели задължителното убийство.

Стана ясно и че има разпитани двама свидетели, които са дали информация за украинците и са включени в програмата за защита на свидетелите.

Бившият съветник в ДАНС и основен подсъдим по аферата „Октопод”. Алексей Петров обяви награда от 100 хиляди долара на информатори, които дадат достоверни данни за нападението. Първоначално Алексей Петров коментира: „Нищо не става. Грешка казах че е, оставам на това мнение. Няма нищо конкретно”, а няколко дни по-късно заяви: „С терористите като с терористи”.

Петров е оцелявал и след друго нападение през 2002 г.

Преди седмица Алексей Петров коментира, че не познавал нито някой от организаторите, нито от извършителите. Според него „това не е филм, а реалност, колкото и брутална, и невероятна да изглежда”. Официални мотиви за стрелбата с двете РПГ-та по бронирания му автомобил досега разследващите не са обявили. Неофициални обаче свързваха Алексей Петров и работата му в ДАНС с екстрадиция на украинеца Логвиненко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com