Осъдиха Борислав Сандов заради Facebook статус

6229
Осъдиха Борислав Сандов заради Facebook статус

Съдът в Панагюрище призна за виновен съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов по дело, породено от изказване на екоактивиста в личната му Facebook страница. Според Сандов това създава опасен прецедент за свободата и начина на изразяване в социалните мрежи.

Случаят касае разширяването на мина на „Асарел-Медет“ до Панагюрище. Срещу това решение жалба подават както от ПП „Зелените“, така и от Сдружение за дива природа „Балкани“. Според жалбата административният орган, който трябва да направи ОВОС на проекта, погрешно определя грешно местата, на които проектът би оказал неблагоприятно въздействие – например места по река Луда Яна. Проведени са консултации с местната общественост само в Панагюрище и село Оборище, които обаче са съмнителни по мнението на природозащитниците. Председателката на местната екокомисия дори не е поканена на разговорите. И още един факт - територията, в която „Асарел-Медет” АД иска да разшири промишлената си площ, попада в зона „Натура 2000”.

Тези теми и проблеми били коментирани от Сандов в социалната мрежа, като той изразява възмущението си по адрес на Цоцорков, използвайки епитетите "отровителя олигарх". Това довело и до делото за клевета и обида.

Борислав Сандов: Правителството няма капацитет за адекватна позиция по ТПТИ

Темата Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) остава доста актуална и след поредната дискусия Борислав Сандов...

Цоцорков няма Facebook страница, а за думите на Сандов бизнесменът разбрал от своя съдружничка. Ден след това Цоцорков трябвало да започне да си мери кръвното, обиден от тези определения.

Днес съдът в Панагюрище призна за виновен за обида и "невиновен" за клевета Борислав Сандов. От поисканите от Цоцорков обезщетения в размер на 60 000 лева съдът разпореди 3000 лева, както и допълнителни 1500 за държавата, каза Сандов.

Съдебното решение ще бъде обжалвано, потвърди г-н Сандов пред Actualno.com.

Предистория

Финал за екорекета между Сандов и Каролев - всеки ще съди някого

С хвърляне на чоп – така продължи втория рунд от спора що е то екорекет и що е то природозащитна организация между Владимир Карол...

Иначе казусът за разширението на мината на "Асарел-Медет" е много интересен, тъй като делото все още не е решено, въпреки че вече мина през три състава на Върховния административен съд (ВАС). И на трите инстанции – с тричленен, петчленен и седмчленен състав, „Зелените“ печелят. Въпреки това „Асарел-Медет“ предизвиква извънредно ниво по делото във ВАС за втори път – пръв такъв случай в практиката на ВАС и там вече има отмяна на предишните решения, а делото се връща на първо ниво.

Основание за повторно свикване на седемчленка е чл. 239, т. 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) - поради открити нови обстоятелства и нови писмени доказателства от съществено значение за делото, които при решаването му и пред двете съдебни инстанции не са могли да бъдат известни на страната. Едно от основните доказателства са "извършени изпитания на качеството на атмосферния въздух и изпитване на водни проби от отпадъчните води на „Асарел-Медет". Всъщност тези проби са точно от общини и райони на Луда Яна, където е нямало обществени консултации за проекта – например селата Бъта, Попинци и Баня. Водните проби са взети по заявка на РИОСВ Пазарджик и МОСВ и съдът ги счита за "относими към преценката за въздействието на разширението на мината върху водите като компонент на околната среда". Така щяло да се изясни дали тези общини ще бъдат засегнати от проекта и дали правилно не са включени от административния орган в обществените консултации относно разширението на мината в Панагюрище.

Точно преди Коледа Actualno.com изпрати официално запитване до отдел "Връзки с обществеността" на Асарел-Медет с въпроси към проф. Цоцорков дали е завел дело, защо го е завел и дали разширяването на мината в Панагюрище продължава, тъй като още няма окончателна съдебна забрана за проекта. Официалният отговор е, че по делото, за което питаме (бел.ред. - делото за клевета и обида), "Асарел-Медет" не е страна.

Във Facebook профила на Борислав Сандов вече има множество коментари по безпрецедентното дело и призиви Сандов да бъде подкрепен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантският натиск към страната ни намалява

Пълна кола: Хванаха 30 хиляди къса цигари край Белоградчик

15-годишен е задържан за кражба на кола в София

Двама мъже крадоха коне край Костинброд

Издирван от Интерпол американец е задържан в Благоевград

Откраднаха кутия с пари за лечение на млада жена

Съдът изслуша Рангел Бизюрев, ето какво разказа за убийството на Митко

Черна статистика: Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на 2024 г.

Арестуваха пиян съдебен инспектор за сексуални намеци към камериерки

Нова телефонна измама: Мошеници се представят за служители на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com