От "Биволъ" дадоха показания по записите за "Яневагейт"

7956
От "Биволъ" дадоха показания по записите за "Яневагейт"
Снимка: БГНЕС

Днес главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов даде показания в столичното следствие. Сайтът публикува поредица от записани разговори между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Скандалът около тях стана известен като "Яневагейт". В тях се говори за търговия с влияние и зависимости между изпълнителната и съдебната власт.

Чобанов, който живее във Франция, донесе узаконен превод на експертен доклад, изготвен в ирландската лаборатория "Акустек", според който разговорът е автентичен, предаде Клуб Z.

ЕК все пак смекчава критиките по "Яневагейт" в окончателния доклад

Българските власти явно са успели да убедят Европейската комисия (ЕК) да смекчи отбелязването на скандала със записите "Яневагейт", за ...

"Анализът на последователността и едновременността на звуковите действия и събития и фоновата акустика не разкриха никакви белези на редактиране или манипулация. Фонът на записа не се променя с времето. Акустичната сцена е тиха. Има тракане на съдове и прибори. Също така има звуци, подобни на тези от малко куче (или някакъв друг домашен любимец), което души и лае много тихо", заключава експерт от Санкт Петербург, на който е бил даден за изследване най-дългият от поредицата записи.

След разпита Чобанов пак изрази учудване, че прокуратурата продължава да цитира анонимна експертиза, която вероятно щяло да даде повод разследването да бъде неглижирано. Освен че са приели документа от "Биволъ" Чобанов даде пример и с две допълнителни действия, които екипът на сайта е предприел вместо прокуратурата.

"Направил сме запитване до Viber откъдето ни отговориха, че комуникациите се пазят 30 месеца и ако държавното обвинение поиска може да ги получи. Поискали сме и разпечатка от вътрешния телефон на г-н Цацаров, тъй като Янева споменава в записите, че той я е викал по него. Ако поиска г-н Петров (разследващият прокурор от СГП Димитър Франтишек Петров) може да ги получи", каза Чобанов.

Припомнме, че Висшият съдебен съвет прекрати проверката по случая „Яневагейт“, като се позова на експертиза възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза е, че записите са манипулирани. Членовете на Етичната комисия към ВСС решиха, че както Владимира Янева и Румяна Ченалова, така и всички споменати членове на съвета Ясен Тодоров и Димитър Узунов, както и Милка Итова, не са извършили нарушения. Същевременно независима експертиза, поръчана от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", показва, че записите от разговорите на бившите съдии не са били манипулирани.

Христо Иванов: Основният сюжет е как да се покрият записите по "Яневагейт"

Огнища на напрежение като това в Галиче показват, че хората имат много ниско доверие в органите на правосъдието. Това констатира бившия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com