Отначало - прокуратурата поиска десет години затвор за Александър Томов

20748
Отначало - прокуратурата поиска десет години затвор за Александър Томов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска 10 години лишаване от свобода за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на "Кремиковци" Александър Томов, предаде БГНЕС.

Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от металургичния комбинат "Кремиковци". Държавното обвинение поиска и конфискация на цялото имущество на четиримата, както и забрана да заемат административни длъжности.

В основата на провинението относно "Кремиковци" стоят хвостохранилище и общежитие, които са продадени без реално за тях да са получени средства. За двете е извършена покупко-продажба за над 29 млн. лева, поради което дружеството е обявено в несъстоятелност. Според прокуратурата Томов и Иванов са сключили предварителен договор за прехвърляне на хвостохранилището и машините в него, а подсъдимият Бонев бил упълномощен да прехвърли собствеността на купувача.

През юни миналата година процесът тръгна за втори път на първа инстанция. През януари 2011 година Софийският градски съд постанови, че Александър Томов и Иван Иванов трябва да лежат в затвора по 9 години. Подсъдимите Александър Гарибов и Божко Бонев бяха оправдани. През октомври миналата година Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдата на Софийския градски съд срещу Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев и върна делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд. Като основна причина за това магистратите сочат, че в мотивите на градските съдии се съдържат коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая.

Припомняме, че в крайна сметка „Кремиковци” премина в ръцете на „Крис Мит”, след като компанията взе 100% от капитала на предишните собственици -  „Елтрейд къмпани” ЕООД, „надин Металс” и „Валпет Консулт”. Те взеха предприятието след мостово финансиране от Първа инвестиционна банка, а стойността на сделката беше 161,6 млн. евро. Мажоритарният собственик на „Крис Мит” е Кристиян Младенов. В агенция БЛИЦ се появи информация, че той живее в къщата на Поли Пантев, която купува след като е оправдан по делото „Опицвет”. По време на делото, прокурор по което е бившият правосъден министър Маргарита Попова, той първо получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лева. След това наказанието му е намалено на 5 години, накрая той е реабилитиран напълно от Върховния касационен съд. Впоследствие ВКС пенсионира съдийката по делото Маргарита Тихчева, а други двама магистрати наказва.

Съдът гледа делото за "Кремиковци" срещу Александър Томов в средата на февруари

Софийският градски съд насрочи за 16 февруари пледоариите по делото срещу Александър Томов за присвояване от "Кремиковци" АД. Подсъдими...

Преди да бъде заловен за "Опицвет", Кристиян Младенов вече е имал присъда за производство на дрога. Той се укриwa в Унгария и беше екстрадиран от Интерпол. Младенов се удави 28 август миналата година в Слънчев браг. Официалната версия е за диабетичен шок.

Какво е естеството на обвинението към Томов по отношение на лиценза на ЦСКА научете в Sportline.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com