Политолог: Етническото напрежение едва ли ще се отрази на местния вот

10509
Политолог: Етническото напрежение едва ли ще се отрази на местния вот
Снимка: Thinkstock

Няма съмнение, че има партии, които имат интерес от етническо напрежение. Това далеч не означава, че подобни ситуации ще дадат отражение върху местния вот и неговите резултати. Това коментира в пред БНР политологът Димитър Ганев на фона на напрежението в столичния квартал "Орландовци".

Той даде пример от 2011 година, когато месец преди местните избори стана инцидентът в Катуница, но до съществени промени във вота на избирателите не се стигна.

Радан Кънев: Полицията трябва да не допуска проблеми, не да ги решава

Не случайно предложихме конкретни решения, проблемите са видими, те са навсякъде и очевидно съзнателно се изострят преди избори, но те ...

"Въпреки създалата се ситуация да се говори за оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова е несериозно", каза още политологът.  "Оставка на високо ниво аз категорично не очаквам на този етап. Някакви кадрови размествания на по-ниския ешелон в МВР може да бъде направен, но това няма да промени съществено ситуацията", каза политологът.

Според Димитър Ганев коалиционните партньори ще продължат да подкрепят ГЕРБ, защото голямата сила на това правителство и основния стожер на неговата стабилност е липсата на алтернатива.

"Огромното предизвикателство в рамките на следващите избори е на първо място да се гарантира някаква спокойно обстановка, а не продължаващо напрежение по места, защото това може да се превърне в една лавинообразна ситуация, която да ескалира и да се стигне", заяви Ганев.

Същевременно депутатът от РБ Радан Кънев коментира пред bTV, че проблемите са видими и навсякъде и "очевидно съзнателно се изострят преди избори, но те са реални и някой трябва да предложи работещи решения и да престанем да говорим за стратегии".

Един от битите в "Орландовци" намеси имената на Бареков, Илия Илиев и Расате

Преди 20 дни в квартал „Бенковски” имаше същия инцидент, но тогава нямаше такова отразяване, каза Евгения Каменова, жител н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com