Поредният запис по "Яневагейт": Цацаров я "подхванал" заради натиск от Борисов?

6035
Поредният запис по "Яневагейт": Цацаров я "подхванал" заради натиск от Борисов?
Снимка: БГНЕС

Два дни преди фаталния засега за съдия Владимира Янева 19-ти февруари, 2015 година, главният прокурор Сотир Цацаров е организирал среща с няколко души от Висшия съдебен съвет (ВСС). На нея Цацаров на практика е заявил, че ще бъде принуден „да опраска” Янева заради аферата „Червеи”, ако премиерът Бойко Борисов продължи да го натиска, твърди „Биволъ”, след като пусна поредна порция от записа на телефонен разговор между Янева и друга скандална съдийка – Румяна Ченалова.

Според Янева „нейните хора” във ВСС не са присъствали на срещата. Като такива тя сочи Светла Петкова и Мария Кузманова. Там обаче била Милка Итова, която тя посочва като "свой човек". Янева казва, че нея я предупредили, че „ако си отвори устата (бел. ред. - за срещата), ще стане страшно”. След това Цацаров се обадил на Янева да я предупреди, че „утре” внася досъдебно производство срещу нея. Съдийката казва и, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев я викнал на следващата сутрин и също ѝ казал, че „ако Бойко продължи да го натиска, няма да издържи и ще образува досъдебно производство”.

Нели Куцкова: Президентът да назначи независима комисия за проверка на "Яневагейт"

Преди няколко години, когато Владимира Янева беше избрана за председател на СГС (Софийския градски съд), имаше и друг кандидат – ...

Пред "Биволъ" уволнената от системата съдия Румяна Ченалова посочи, че Цацаров има голяма власт и може да повдигне обвинение на всеки - това е необжалваем акт, подчертава тя.

Припомняме, че досега Етичната комисия на ВСС отказва да проверява по същество публикуваните от „Биволъ” записи. Проверка има единствено на база това, че тези записи не са правени със СРС т.е. по закон не са легални. Няма обаче и дума относно същността им и дали казаното в тях е вярно или не. До момента не е ясно и дали Етичната комисия на ВСС или прокуратурата са поискали от Viber да предостави данните от профила на Владимира Янева за проверка на думите ѝ от пуснатите записи – че Бойко Борисов, от непознат профил, лично ѝ е писал заради скандала.

Още в края на миналата седмица Съюзът на съдиите поиска официално парламентът и президентът да обърнат внимание на скандала. Съдия Нели Куцкова директно призова Росен Плевнелиев да направи комисия от независими експерти, която по същество да проучи скандала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com