Прокуратурата не пожела да разследва Пеевски за организирана престъпна група

16912
Прокуратурата не пожела да разследва Пеевски за организирана престъпна група
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала на "Протестна мрежа" от 25 февруари 2014 година в частта му, засягаща депутата от ДПС Делян Славчев Пеевски, предаде БГНЕС.

Според прокуратурата няма установени разминавания между реален и деклариран начин на живот на депутата, а физическата му охрана е законно предоставена от майка му, Ирена Кръстева. Придобитите през 2002-2004 година имоти (Пеевски е тогава едва на 22 години) са законосъобразни, а ползването му на луксозни имоти – прословутият хотел "Берлин" в кв. Бояна, вила в Гърция, хотел в Ковачевица и десетки други – са основани на договори с фирми, отново на майка му.

Що се отнася до произхода на капиталите във фирмите с офшорни собственици на Британските вирджински и Бахамски острови, с чиито имоти Пеевски се разпорежда като свои (доказателствата са приложени в сигнала), в решението се казва, че "тези размишления, въз основа на които се градят твърдения и се правят искания за установяване на произход на капитала и на връзки, се явяват нелогични, плод на субективни възприятия и анализи. Поради това обстоятелство тези данни няма как да бъдат обективно установени".

Сигналът до СГП беше подаден на 25 февруари 2014 година от 13 активисти на "Протестна мрежа" с данни и факти, пораждащи съмнения по дълъг списък от закононарушения относно лицата Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. В частта относно Цветан Василев и контролираната от него Корпоративна търговска банка АД веднага беше започнато разследване, което доведе до разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и обиски във фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ, последвано от поставяне на банката под специален надзор. В частта за Николай Бареков разследването е отделено и още продължава, съобщават от Протестна мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com