Прокуратурата разпита Бойко Борисов за Авиоотряд 28

24862
Прокуратурата разпита Бойко Борисов за Авиоотряд 28
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Бойко Борисов е бил разпитан днес в Софийската военноокръжна прокуратура. Това е станало в качеството му на свидетел.

Борисов е дал показания по делото за пътуванията на властта с военни самолети и хеликоптери по време на неговия мандат. Явил се е с адвоката си Марин Марковски, съобщи БНТ.

Делото в Софийската военноокръжна прокуратура тръгна, след като миналото лято следователи, прокурори и данъчни претърсиха сградата на авиоотряда на Летище София и иззеха документи и видеозаписи за полетите у нас и в чужбина по време на управлението на ГЕРБ и на служебното правителство. Разследването е срещу висши служители от Министерския съвет и Авиоотряда, но засега обвинения не са им повдигнати.

Борисов има право да дава показания в присъствие на адвокат. За да се изясни кой друг се е качвал на самолетите, вече са разпитани десетки свидетели, сред тях офицери от НСО, бивши и настоящи служители на авиоотряда, пилоти и стюардеси. Назначена е и експертиза, която да покаже колко струват полетите на държавата. Разследващите сравняват иззетите списъци с пътници и свидетелските показания.

Делото бе образувано по сигнали на премиера Пламен Орешарски и министъра на отбраната Ангел Найденов, които миналата година пратиха в прокуратурата папка с информация за 309 полета на авиоотряда, някои от тях с протоколна цел. Върви и паралелно разследване за военни хеликоптери, които в нарушение на закона са използвани в мирно време за пътувания у нас и в чужбина.

Твърдеше се, че Борисов е летял с военен хеликоптер "Кугар" по време на предизборната кампания през 2011 г., когато било похарчено гориво за 7200 лв. По делото за авиоотряда през ноември бе разпитан и бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. Той заяви, че е ползвал 4 пъти военни самолети, като само веднъж летял зад граница - до Хелзинки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com