Прокуратурата се размота и остави бивш министър да се измъкне от престъпление

4708
Прокуратурата се размота и остави бивш министър да се измъкне от престъпление
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГС) нарочно е забавила разследването срещу министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов по случая с неправомерно взети помощи за безработица от Франция, за да изтече давността на престъпелнието. Това твърди в своя публикация Mediapool, като се позовава на документи, с които разполага.

Още в началото на миналата година френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан потвърди, че Данов е получавал помощи за безработица във Франция в периода 2004-2005 година. Заради този факт Данов е трябвало да се явява във Френската служба по заетостта на всеки месец. Става въпрос за около 15 000 евро. Разследване на „Биволъ” показа, че това е ставало, докато министърът е работил в България. По професия той е архитект.

Министър Данов: Не съм подписвал договори със себе си

Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) подготвя нова жилищна стратегия на България. Основните акценти в нея са мерките за...

В началото на тази година прокурор Боряна Бецова прекратява проверката срещу Данов. Същият прокурор прекрати и проверката срещу Делян Пеевски по сигнала на „Протестна мрежа” срещу медийния магнат и депутат. Според Mediapool лично шефът на СГС Христо Динев е бавил нещата, тъй като от май тази година давността вече е изтекла.

Още през 2014 година главният редактор на „Биволъ” Атанас Чобанов внася сигнал срещу Данов, но СГС казва, че няма данни за престъпление. Следва обжалване пред Софийската апелативна прокуратура. Оттам се забавят достатъчно, за да мине месец май, 2015-та година и след това признават, че има данни за извършено престъпление от Иван Данов, но вече давността е изтекла, пише и „Биволъ”.

Заради скандалния случай срещу Чобанов беше започнато досъдебно производство за набеждаване. Това е деяние, наказуемо с между 1 и 6 години затвор. Производството обаче е спряно – с аргумента, че Чобанов е действал като добросъвестен гражданин. Решението стана факт, след като „Репортери без граници” публикува на сайта си изявление, в което окачестви досъдебното производство срещу Чобанов като политически мотивирано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com