Прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда на обвиняемите по "САПАРД"

4161
Прокуратурата ще обжалва оправдателната присъда на обвиняемите по "САПАРД"
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) оправда за втори път всички подсъдими по делото за пране на пари от измамата за 7,5 млн. евро по програмата САПАРД. Софийска апелативна прокуратура (САП) ще протестира оправдателната присъда на САС пред Върховния касационен съд, обявиха от държавното обвинение.

Марио Николов, Людмил Стойков, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов бяха обявени за невинни. Людмил Стойков е обвинен за организиране на престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12,8 млн. лева, отклонени от европейската програма САПАРД.

Делото "САПАРД" беше отложено за 10 ноември

Делото "САПАРД" беше отложено за 10 ноември. Ключовите фигури в това дело са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Делото за из...

По т.нар дело "САПАРД" бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това САС отмени всички присъди и върна делото на прокуратурата, заради допуснати процесуални нарушения при изготвяне на обвинителния акт.

След повторното внасяне на делото в съда, Стойков бе оправдан на първа инстанция, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело продължи повече от две години на втора инстанция и през 2012 г. Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Протестите срещу оправдателната присъда бяха оттеглени от прокуратурата.

На 7 януари 2013 г. и.ф. главният прокурор Бойко Найденов внесе искане за възобновяване на делото с мотив, че е нарушен чл. 14 от НПК, в който се казва, че съдът взима решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона, както и чл. 13 от НПК, според който съдът трябва да вземе мерки за разкриване на обективната истина.

ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдията, вечерял с обвиняем по САПАРД

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство по отношение на съдия Петър Стоянов от Военен съд София. Мярката е във ...

Имаше и скандал след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков. Той бе обвинен в престъпление срещу правосъдието. Същевременно двамата германски граждани Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард бяха осъдени за участие в схемата, но се оказа, че родните разследващи не са използвали достатъчно ефективно доказателствата, събрани от Германия, припомня в. "Сега".

През март 2014 г. Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото "САПАРД" и го върна на Софийския апелативен съд за ново разглеждане. Делото обаче не успя да тръгне на няколко пъти в САС, като последно беше отложено за ноември. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com