Разследват Цветан Василев и жена му за пране на пари

23678
Разследват Цветан Василев и жена му за пране на пари

Срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и съпругата му Антоанета е образувано досъдебно производство за пране на пари. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Делото е образувано миналата седмица.

Жената на Василев купила вила за милиони край Женева

През първата половина на годината - само няколко месеца преди КТБ да бъде поставена под специален надзор - Антоанета Василева, съпруга ...

"В хода на голямото разследване за злоупотребите в КТБ са събрани достатъчно данни и са отделени материали за престъпление по член 253 от Наказателния кодекс", поясниха от държавното обвинение. Текстът предвижда от една до шест години затвор за онзи, "който извърши финансова операция или сделка с имущество или прикрива произхода, движението или действителните права върху имуществото, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление".

Разследващите журналисти на "Труд" разкриха, че съпругата на банкера - Антоанета, която е преподавател по икономика в УНСС, е купила луксозния имот край Женевското езеро за 20 млн. евро. Парите били "дарени" от Василев на съпругата му чрез сложни комбинации от трансакции, които имат един и същи първоначален произход - пари на клиенти и вложители на КТБ.

Голямото дело за източването на КТБ стартира през март т.г. Три месеца по-късно Василев бе обвинен, че е присвоил 206 млн. лв. Подсъдими за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев,както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Цветан Василев: "Хората зад комплота КТБ" ми крадат и други компании

Ново открито писмо пусна банкерът Цветан Василев на личния си сайт. В него той директно посочва, че "хората в основата на комплота КТБ"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com