РПУ-тата в Асеновград и Първомай масово прикривали престъпления

13053
РПУ-тата в Асеновград и Първомай масово прикривали престъпления
Снимка: Thinkstock

Петима полицаи от Асеновград и Първомай, сред които шефовете на районните управления, са арестувани при вчерашната акция на отдел "Вътрешна сигурност" към МВР. Има обаче още 10 задържани за различни престъпни дейности, които са били защитавани от полицейския чадър. Това стана ясно на пресконференция в Пловдив, на която присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, шефът на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков, апелативният прокурор Иван Даскалов, окръжният - Румен Попов и заместникът му Галин Гавраилов, предаде "24 часа".

Началникът на полицията в Асеновград Димчо Темелков е с повдигнато обвинение за лично укривателство, съобщи "Фокус". Обвинението е за това, че той е спомогнал на пет лица да избегнат наказателно преследване за извършени от тях престъпления, които касаят кражба на стойност 1000 лева. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Темелков може да бъде обвинен и в търговия с влияние.

Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай остават в ареста

Началниците на полицейските управления в Асеновград и Първомай остават в ареста. Димчо Темелков и Васал Налбантов бяха арестувани вчер...

Повдигнати са обвинения и на двама полицейски инспектори от Районно управление „Полиция”-Асеновград. Единият е обвинен, че не е изпълнил задълженията си свързани с водене на наказателно производство спрямо конкретно лице. Той е имал информация за лице, което извършва престъпления свързани с кражба на дизелово гориво от автомобили във фирмата, в която е работил, но не е съобщил за това нарушение и такова престъпление не е било разследвано. Освен това е купувал от лицето гориво на много по-ниски цени, за което му е повдигнато второ обвинение за вещно укривателство. Третият обвинен е помогнал на лице, което е извършило престъпление, да избегне наказателно преследване. Оказано е съдействие на извършител, което се е изразявало в даване на насоки, как и на кого трябва да заплати определена сума за да може кръвната му проба да стане от 1,54 на 1,2. Причината е, че до тази концентрация нарушението се обработва по административен път, а над нея се води престъпление. По думите на апелативния прокурор, няма връзка между двете дела, които се водят в Асеновград и Първомай.

80% от състава на РУП Първомай в работното си време се е занимавал с частна стопанска дейност - кой с търговия, кой с отглеждане на земеделска продукци, кой с дърводелски услуги. Почти всички служители или зареждат с горива на вересия, или хапват и пийват без пари, заяви окръжния прокурор Румен Попов. Участниците в пресконференцията посочиха, че в двете полицейски управления са извършени множество нарушения. Не са обработвани сигнали за престъпления - на служителите или не им се е разкарвало, или пък са счели, че случаите са маловажни.

Именно заради незавеждане на жалба за кражба на коне се е стигнало до убийство. В този случай хората, които са подали жалбата, са пребили до смърт крадеца, тъй като полицията не си е свършила работата.

Бизнесмен от Първомай успешно откраднал над 2 млн. лева. Става въпрос за купено от него пасище през 2008 г., което трябвало да бъде рибарник, но той го превърнал в кариера, а инертните материали са изключителна държавна собственост. Той ги продал, взел големи суми и купил имот. Въпросният бизнесмен ще се разследва както за въпросната кражба, за която има обвинение, така и за пране на пари. В този случай служител от полицията в Първомай излъгал в преценката си за количеството инертни материали. Преписката е била приключена, но с новите данни сега е възобновена.

Оставиха в ареста автокрадеца Ярослав Димитров

Софийски градски съд остави в ареста автокрадеца Ярослав Димитров - Яро, който ядоса премиера Бойко Борисов. Той е обвинен в укриването...

Главният секретар на МВР Георги Костов призова гражданите да подават сигнали, когато служители на министерството извършват нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com