САС към СГС: Не се мотайте, започвайте да гледате делото срещу Огнян Донев

3677
САС към СГС: Не се мотайте, започвайте да гледате делото срещу Огнян Донев
Снимка: БГНЕС

Няма причина Софийският градски съд (СГС) да връща обвинението срещу Огнян Донев и е редно първата инстанция да започне да гледа случая по същество. Това постановява Софийският апелативен съд (САС), с което спира и решението на СГС да върне обвинителния акт на прокуратурата за поправка, информира "Правен свят".

Определението отменя разпореждането на съдия Даниела Борисова от градския съд от 30 октомври, с което съдебното производство срещу Донев и изпълнителния директор на "Телсо" АД Борис Борисов беше прекратено, а делото - върнато на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Прокуратурата не се съгласи и обжалва пред по-горна инстанция, като САС посочи правотата на държавното обвинение и обяви, че съдия-докладчикът на първа инстанция няма причина да иска изясняване на логическата последователност на факти и обстоятелства за различните лица по случая. Съдия-докладчикът например е искал да се посочи качеството, в което Донев е извършвал посочените от обвинението блокови сделки за търговското дружество.

БНБ не се съгласи да има сделка за продажбата на Токуда Банк

Сделката за "Токуда Банк", за която имаше предварително споразумение, пропадна. Причината - отказ на БНБ да я одобри. 99.53 на сто от ...

Обвиненията срещу Донев са за укриване на данъци в за близо 63 млн. лева. Според прокуратурата това е станало през 2007 г., когато Донев, като изпълнителен директор на "Елфарма" АД, не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лева. Увеличението е от извършени 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар, като акциите са продавани за по 1 лев. Сделките са с акции от капитала на "Софарма" АД и са извършени с "Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД. Разследването срещу Донев е от 2012 г., когато му беше определена и рекордна парична гаранция от 500 хил. лв.

Заедно с Донев на съд беше даден и изпълнителният директор на "Телсо" АД Борис Борисов. Според прокуратурата той не платил близо 7,5 млн. лева данъци след две сделки с акции със "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 74 831 051, 94 лв. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com