Счетоводителките и касиерката на КТБ остават в ареста

28548
Счетоводителките и касиерката на КТБ остават в ареста
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд не измени мерките на задържаните по делото за длъжностно присвояване в особено големи размери, свързано с КТБ, предаде БГНЕС.

Касиерката Маргарита Петрова и зам.-главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова остават в ареста с най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", а Мария Димова продължава да е под домашен арест заради здравословното и състояние.

Посоката на обвинението

Иван Искров е готов да даде оставка, ако парламентът му намери заместник

Гуверньорът на БНБ Иван Искров е готов да подаде оставка, ако до приключване на мандата на Народното събрание то включи и приеме в днев...

Дясната ръка на Цветан Василев – Бисер Лазов, е основният свидетел на прокуратурата в т.нар. дело „КТБ”, твърди Агенция ПИК.

Лазов е човекът, който е съобщил на прокуратурата, че през последните три години Василев е източил 206 млн. лева от КТБ. За да се скрие липсата на крупната сума, Цветан Василев е заповядал по телефона на изпълнителния директор на банката Орлин Русев да ги изпише като фиктивен кредит, гласи версията на обвинението. Показанията на самия Лазов са потвърдени от Орлин Русев, от счетоводителката Мария Димова, от заместник-счетоводителката Борислава Тренева-Кючукова и от касиерката Маргарита Петрова.

Според показанията на Лазов, прочетени в съдебната зала, на 16 юни Русев е посетил БНБ и на среща с гуверньора Иван Искров е обяснил, че големи парични потоци се теглят от КТБ и банката е в опасност. Пред Искров, който също е свидетел на прокуратурата, Русев е позвънил на Цветан Василев, за да разговарят и да се предприемат мерки за оздравяването на КТБ. На 17 юни Русев се е срещнал с Лазов и е признал за липсата на близо 206 милиона лева. Пред Лазов Русев пак е позвънил на Василев и банкерът му е наредил веднага да се изчисти касовата наличност чрез осъществяването на фиктивни кредити към фирми, близки до банкера, без обаче реално да се изваждат пари от касовата наличност.

По документи сумата е осчетоводена като дължима. На следващия ден, отново по разпореждане на Василев, Русев се среща с Искров и иска от БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете да се отпусне помощ от 250 милиона лева. Искров обаче отказва. Тогава Русев спешно лети до Виена с полет на австрийските авиолинии и се среща лично с Василев. Там двамата решават да поискат КТБ да бъде поставена под надзора на БНБ. На 20 юни, след като банката вече е под надзор и влизат квестори, Василев разпорежда на Русев да се направи всичко възможно, за да се укрие липсата на близо 206-те милиона лева. Парите са осчетоводени от главния счетоводител като дълг на фирма "Бромарк" АД и други дружества, близки до Василев.

Счетоводителката иска от IT отдела на банката да антидатира датата и часа в счетоводната информационна система, за да се впише дългът преди влизането на квесторите. Според доказателствата, с които разполага прокуратурата обаче, реално сумата е била източена на порции в периода от Коледа 2011 до 19 юни 2014 година.

Томове доказателства по делото "КТБ", съдът се бави с мерките на задържаните служителки

Всеки ден съпругата ми беше силно притеснена да не стане жертва и някой да не си измие ръцете с нея. Казваше ми, че натискът да посочи ...

Главната касиерка Маргарита Петрова е извършвала фактическото разпореждане със сумите в инкриминария период, заявиха от прокуратурата. Тя уведомявала БНБ за наличностите в лева и валута, а счетоводителките са оформяли документално всичко.

От изказването пред съда на прокурор Гешев стана известен и нов любопитен случай по отношение на целия казус около КТБ – при обиск на офиса на члена на Управителния съвет на КТБ Георги Христов е намерена бележка с формат А4, която той си е оставил, на която е записано, че "не трябва да се допуска квесторите да намерят кредитните досиета". Също при обиск следователите са открили и копие от договор между КТБ и свидетеля Бисер Лазов, спрямо който на Лазов се възлага да извърша мониторинг на дейността на КТБ и сключените сделки, което според обвинението категорично оборва тезата на защитата, че този свидетел няма как да знае подробности за дейността на банката и служителите й.

От държавното обвинение уточниха, че по тази схема може да има източване и на още пари, но това тепърва ще се изяснява при събирането на доказателствен материал по основното дело, което е срещу отстранения подуправител на БНБ Цветан Гунев.

Защитата

Бисер Лазов може и да знае много неща, тъй като е бил съдружник на Цветан Василев, но няма никакъв шанс да знае подробности за наличността по касата в банката, категорична бе Татяна Дончева, която защитава Маргарита Петрова.

Ако за две години и половина от банката са били присвоени близо 206 млн. лева, това означава, че при 30 месеца по 22 работни дни обвиняемите би трябвало в рамките на общо 660 работни дни да са изнасяли по 310 660 лева от банката всеки ден, изчисли Татяна Дончева. Това е абсолютно невъзможно с оглед цялата система за сигурност, включително камери, електронни системи и т.н., категорична бе защитата. Всеки месец в БНБ са изпращани баланси на КТБ, които са включвали и касова ликвидност, а само няколко седмици преди стартирането на делото БНБ е позволила на КТБ закупуването на друга банка след щателна проверка, припомни Дончева.

Ако някой някога е дал дори 100 лева на собственика на банката, присвояване ли върши той, попита Дончева и бе категорична, че прокуратурата може да повдигне обвинения в длъжностни нарушения, но не и в присвояване. Ключов въпрос е в чий интерес е това присвояване.

Двамата свидетели Лазов и Тенева са разпитани няколко пъти, като на 4 юни не разкриват нищо съществено, но няколко дни по-късно Тенева вече говори, че е много близка с обвиняемата Мария Димова, която при среща между двете споделила, че от касата на банката липсват пари.

Калфин: Имаше умисъл в клатенето на КТБ

"Според мен проблемът тръгна от спора между двамата господа - Пеевски и Василев (Делян Пеевски и Цветан Василев), но след това прерасна...

Чии пари се намират в КТБ

Днес сайтът NОрешарски пусна материал, в който съобщава кои известни политици и обществени фигури в България имат депозити или са теглили кредити от Корпоративна търговска банка. Някои от хората не са посочени по име, защото „има минимална вероятност от съвпадение на имена”. Сайтът „Биволъ” обаче не се посвени и в пост в официалния си профил във Facebook посочи кой се крие зад следното определение: „Собствениците на най-големите депозити в КТБ съвпадат с имената на син на бивш син военен министър и неговата половинка, ТВ журналистка и продуцентка на светски предавания”. Според „Биволъ” това са Александър Сталийски III и Виолета Сечкова. Сталийски е известен като приближен до бившия премиер Бойко Борисов, а Сечкова е в борда на директорите и съсобственик на известната фирма Ноу Фрейм Медия АД в периода 2009 – 2012 година. След преобразуване през 2012 г. фирмата вече се нарича Прайм Тайм Медия и е собственост на дружества свързани с Цветан Василев - Кен Трейд ЕАД и Глобални Пътни Системи АД.

Под името Ноу Фрейм Медия България ЕАД в момента съществува еднолично акционерно дружество собственост на Николай Бареков, което преди е било собственост на Емил Кошлуков, а братът на Вили Сечкова - Стефан, е бил негов управител.

Досега нито Сталийски, нито Сечкова са коментирали информацията на „Биволъ”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com