Сделка за милиони с боеприпаси с изтекла годност стоят зад взрива в Анево - източници

9145
Сделка за милиони с боеприпаси с изтекла годност стоят зад взрива в Анево - източници
Снимка: БГНЕС

Американски служби разследват взрива на полигона в Анево. Зад експлозията се крие сделка за милиони със стари гранатомети, съобщава "Нова телевизия", позовавайки се на свои източници, близки до разследването.

Американска компания е искала да тества снарядите преди да ги купи.

Местят в чужбина американския гражданин, пострадал най-тежко при взрива в Анево

Американският гражданин, пострадал най-тежко при взрив на полигона на ВМЗ в Анево, може да бъде транспортиран във военна болница на САЩ...

Боеприпасите, които са били тествани на полигона в Анево, са били с изтекла техническа годност. Частна софийска фирма ги е закупила от Министерството на отбраната и е искала да ги продаде на много ниска цена на щатска компания, разказва един от бившите директори на ВМЗ-Сопот.

Граната, която уби американец и рани още четирима души, е на 31 години. Според оръжейниците от ВМЗ причината за взрива не е старият снаряд, а човешка грешка. 

Куп технологични грешки при тестването на боеприпасите откри бившият началник на полигона в Анево Кирко Канагрохов. Той в продължение на 20 години е ръководел полевите изпитания при взривяването на гранати и снаряди. "На този полигон има 3-4 позиции. На всяка позиция има железобетонен бункер с дебелина около 50 сантиметра нагоре. Има амбразури, през които се наблюдава и те дори са защитени от осколки. Вина носи този, който ръководи изпитанията”, на мнение е той.  

Инспекцията по труда днес влезе на проверка в полигона. Междувременно работниците от ВМЗ-Сопот отново са нокти, защото зарази взрива в Анево производствените цехове в Иганово няма да заработят скоро, тъй като заводът реално остава без изпитателна площадка.

По-рано днес стана янос, че американският гражданин, пострадал най-тежко при взрив на полигона на ВМЗ в Анево, може да бъде транспортиран във военна болница на САЩ в Германия. 38-годишният мъж е в стабилно състояние. Скенерът е установил, че няма сериозни наранявания на главата. Лекарите от УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се борят за запазването на лявата му ръка, след като дясната му бе ампутирана до китката.  

Ненчев за Анево: Не бих искал да нося отговорност за чужди грехове

От Министерството на отбраната отрекоха да носят отговорност за инцидента в събота, когато един човек загина и четирима бяха ранени при...

Другият пострадал чужденец е в добро общо състояние, контактен е, след като му е направена операция на сухожилието в ортопедичното отделение. По думи на лекарите до дни 46-годишинят канадец може да бъде изписан.

При инцидента в събота пострадаха и двама българи – на 25 и 29 години. Те са в стабилно състояние и без опасност за живота.

Още в неделя експерти коментираха, че най-вероятно става дума за боеприпас с изтекъл срок на годност и занижен контрол при спазването на изискванията за безопасност

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да е с изтекъл срок или да е близо до изтичане на срока". Това коментира експертът по сигурността проф. Николай Радулов.

Бившият директор на "Терем-Костенец" Марин Иванов също посочи, че контролът е изключително занижен. Той изтъкна, че на огневата позиция не е трябвало да има толкова хора, а другите трябва да са отдалечени на достатъчно разстояние и да са зад защитена стена. 

Взривът в Анево е заради изтекъл срок на годност на боеприпаса и занижен контрол?

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com