СГС отложи екстрадицията на Китов заради недостатъчно "информация за конкретните факти"

6443
СГС отложи екстрадицията на Китов заради недостатъчно "информация за конкретните факти"
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отложи с един месец решението за екстрадицията на един от основателите и член на съвета на директорите на "Техномаркет" Николай Китов в Италия, предаде БГНЕС. 

Съдийският състав с председател Атанас Атанасов се съгласи с искането на защитата, че италианската страна не е предоставила достатъчно информация относно конкретните факти, отнасящи се до участието на Китов в престъплението, за което се иска неговата екстрадиция. Такива факти не са предостави в достатъчна степен в европейската заповед за арест, издадена от италианската страна, прие СГС. 

СГС решава за екстрадицията на един основателите на "Техномаркет"

Софийски градски съд (СГС) ще проведе заседание утре, на 3 август, на което ще разгледа искането за екстрадиция на Николай Китов, член ...

Съдия Атанасов постанови още и в срок от 1 месец да бъде изготвен нов превод от италиански на европейската заповед за арест като се съгласи със защитата, че в настоящия момент в превода съществуват двусмислия и неясноти. Следва да се поиска и повече информация за текстовете от Наказателния кодекс на Италия, по които е обвинен Китов. 

СГС постанови и да се даде от италианската страна гаранция, че след изслушването му в Италия Китов ще бъде върнат за изтърпяване на мярката за неотклонение и евентуалното наказание в България.

Ново заседание по делото за екстрадирането на Китов беше насрочено за 14 септември от 13:30 часа. До тогава Китов остава с мярка под парична гаранция от 10 000 лева, като съдът не уважи искането на прокуратурата за преразглеждане на мярката. 

"Това е дело срещу българския износ, тъй като се инкриминира дейността на българските износители. Ако това се допусне, ще бъде прецедент", каза пред журналисти преди заседанието Николай Китов. Според него един бълагарски износител, който е направил "правилен" износ за европейска държава - проверил е данъчния номер, сверил е неговата валидност и т.н., му се вменяват полицейски функции да знае какво правят получателите на стоката след това. 

Синдиците на КТБ продават на таен търг 15% от "Техномакркет"

Синдиците на изпадналата в несъстоятелност „Корпоративна търговска банка“  (КТБ) обявиха, че продават на търг с тайно ...

"Това са действия, които ако бъдат допуснати, ще са бъдещ удар срещу всички фирми износителки в България", каза той и обясни, че "Техномаркет" изнася за Италия и за страни от Европейския съюз без ДДС. "Между фирмите в Европа се продава без ДДС, тоест българската фирма няма никакъв шанс да открадне ДДС", подчерта той.

СГС трябваше да разгледа искането за екстрадиция на задържания заради данъчни престъпления бизнесмен. Той беше задържан при специализирана полицейска операция на 7 юли в София. Няколко дни след това СГС го пусна под гаранция от 10 хиляди лева.

Китов е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти, във връзка с водено международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпения по схемата "Карусел", касаеща доставки в областта на консумативната електроника. По молба за правна помощ от Републиканската прокуратура при съда в Монца, Софийска градска прокуратура е поискала и получила от Софийски градски съд разрешение за извършване на претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com