СГС запорира имущество и сметки за над 600 млн. лева на Цветан Василев

4380
СГС запорира имущество и сметки за над 600 млн. лева на Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) наложи запор върху имущество на Цветан Василев на стойност 603 734 732 лева.

Запорът се налага по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Той е част от поискано обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Синдиците на КТБ предявиха иск за 234 млн. лева*

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са предявили иск за рекордните 234 млн. лева. Това става ясно от седмичния им отчет. И...

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево. Един от запорите е върху "Бромак" - компанията, чрез която Василев контролираше Корпоративна търговска банка.

По искане на КОНПИ за първи път от създаването на Комисията е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лeвa и на средствата по 4 сметки в швейцарски банки. Обезпечителната мярка е наложена с решение на съд в Конфедерация Швейцария. Припомняме, че имотът в Швейцария се води на името на съпругата на Василев - Антоанета. Става въпрос за вила на Женевското езеро.

През април 2015 година Националната агенция за приходите запорира дяловете в компаниите, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33. Запорирани са акциите на БТК (Vivacom), оръжейните заводи „Дунарит”, „Авионамс“, както и в НУРТС и в пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч. По този начин продажбата на предприятията от Василев на други фирми може да бъде обявена за невалидна. Припомняме, че "Виваком" вече има нов собственик - Спас Русев, който взе телекома на търг, за 330 млн. евро.

Цветан Василев е обвинен задочно за източването на 206 млн. лева от фалиралата КТБ. Освен него обвиняеми по делото са още бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, шефката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в Централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, както и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. През юни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ако процедурата по екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия продължи да се бави, българската прокуратурата ще внесе в съда делото източването на 206 милиона лева от КТБ и ще съди Василев задочно.

Цветан Василев пак прописа - ДПС и "московските мечки" искали да му вземат "Виваком"

Бившият финансов министър Милен Велчев, който е лицето на руската „ВТБ Капитал“ (VTB Capital) в България, както и неговият ...

В средата на октомври 2014-та година прокуратурата обяви, че разследва Василев и съпругата му Антоанета за пране на пари. Това се случи само две седмици, след като стана ясно, че в Лихтенщайн и Швейцария също се водят разследвания срещу банкера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com