Шеф на разследваната за укрито ДДС от 14 млн. лева фирма се защитава с "ти си цървул"

10665
Шеф на разследваната за укрито ДДС от 14 млн. лева фирма се защитава с "ти си цървул"

Избухналият още от петък (11 март) скандал с „Агромах” ЕООД продължава да набира сила. Причината – замесването на фирмата в нов скандал, свързан с цесии в КТБ и евентуално източване на близо 4 млн. лева по ОП „Транспорт”.

Още в събота (12 март) Actualno.com представи случая на база твърденията на бившия временен председател на СДС Борис Марков, както и отговорът на инженер Лазар Лазаров, настощият шеф на АПИ. Накрaтко случаят е следният – според Марков, „Агромах” създава нарочно друга фирма с подобно име – „Агромах Холидей”, която в момента е в процедура по ликвидация. „Агромах Холидей” обаче е била използвана, за да се вземат малко над 3,8 млн. лева, платени по обществена поръчка за строителни дейности по отсечката Кърджали – Подкова. Фирмата е получила парите, след като първият получател и страна по договора за строежа – „Инфраструктурна компания”, е участвала в цесия и е прехвърлила вземането си от АПИ на фирма „Индустриални инвестиции”. „Индустриални инвестиции” на свой ред прехвърля вземането на „Агромах Холидей”, чийто собственик е „Агромах”. Така плащането минава през три фирми, а „Агромах Холидей” не го отчита във финансовия си отчет и след около месец фирмата ще бъде ликвидирана, а следите от парите ще изчезнат, твърди Борис Марков. Той определя цялата схема и „Агромах” като случай на фирма-касичка.

Помогнала ли е АПИ да бъдат откраднати почти 4 млн. лева евросредства?*

Цели четири месеца опитвах да привлека вниманието на медиите за случая с „Агромах”. Така бившият временен председател на СД...

Защитата

В студиото на bTV скандалът придоби нови измерения, след като съсобственикът на „Агромах” Методи Бачев, който има доста интересни снимки с Бойко Борисов, нападна Марков за твърденията му. „Ти си такъв цървул. Явно си без работа, ще ти дам хубава заплата, за да се успокоиш, защото си гладен”, каза Бачев, който говореше в трето лице. В качеството на какъв се явява Марков – на представител на СДС, на жената, с която е свързан и която строи незаконни молове, какъв му е статутът на него, продължи с нападките Бачев. Да забранят направо цесиите и да върнат комунизма, добави още той. Не сме офшорна компания, стоим си с лицата и можем да покажем документи за абсолютно всичко, увери Бачев. И попита отново какъв е Марков и не изпълнява ли поръчка за 200 млн. лева, за да се бори за тол такси? (бел. ред. - Борис Марков е представител на специализираната в изграждането на тол системи австрийска компания "Капш". В края на февруари с предварително обявление АПИ каза, че тол системата за товарните автомобили и системата за електронните винетки за леките автомобили ще струва 200 млн. лева) Ще ме разплаче това момче, не могъл да стигне до журналисти четири месеца, за да разкрие схемата, каза още Бачев.

От създаването си „Агромах” е изцяло публична компания и работи 99% държавни поръчки, заяви Бачев. Плащаме всичките си задължения, за тази година ще платим над 10 млн. лева данъци за държавата. Имаме да получаваме под формата на върнато ДДС над 6 млн. лева. Не сме с 5 лева капитал, а с няколко милиона лева капитал, обясни още Бачев. Той отрече, че при акцията от петък (11 март) е ставало въпрос за 1 млн. евро в сак. Това са пари от каса на фирма „Агромах”. Плащаме заплати, имаме каси с пари, за да ги плащаме, уточни той, без да навлиза в подробности защо плащанията не стават по банков път.

Ако някой установи наше нарушение, ще платим всяка една стотинка. Нека някой извади ревизионен акт, че е вярно, че сме ощетили с 14 млн. лева държавата. Ако някой го докаже, ще му дадем половината пари”, добави Бачев.

Името на шефа на АПИ замесено в скандала с укрито ДДС от строител на АМ "Струма"

Сигнал в НАП заради строителната фирма „Агромах” е подал бившият временен председател на СДС Борис Марков. Това потвърди са...

Кратко изявление имаше и от страна на г-н Веселин Бушев, представител на „Индустриални инвестиции”. По думите му неговата фирма е направила цесия с „Инфраструктурна компания”, защото "Инфраструктурна компания" е била със запорирани сметки в КТБ. Парите, които получихме в "Индустриални инвестиции" от "Инфраструктурна компания", отидоха в КТБ под формата на прихващане, което е признато официално, каза Бушев.

Проверка на Actualno.com в списъците на синдиците с компании, които са вземали недостатъчно добре обезпечени кредити от КТБ показа, че "Инфраструктурна компания" има два кредита на стойност на 28,4 млн. евро, както и пет заема за 66 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com