Ще се проверява съдържанието на разговорите в "Яневагейт", Цацаров вижда скандала като сценарий

4531
Ще се проверява съдържанието на разговорите в "Яневагейт", Цацаров вижда скандала като сценарий
Снимка: БГНЕС

Образувано е досъдебно производството относно записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова - случай, по-известен с имената "Яневагейт" и "Какигейт". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Правен свят".

По-важната информация обаче е, че ще се проверява и съдържанието на разговорите т.е. дали са верни или не скандалните твърдения в тях. В цялата афера излязоха няколко "сюжета" - че Янева е защитавана от прокуратурата заради настояване на Бойко Борисов и Делян Пеевски, че е имало решаване по знакови дела като "Червеи" посредством "елегантни указания".

Христо Иванов насрочи извънредно заседание на ВСС заради прокурори "гнили ябълки"

Министърът на правосъдието Христо Иванов е свикал извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, което сам е насрочил за 14:00 часа днес...

Според Цацаров обаче всичко около записите е "действие по сценарий" и тези сценаристи били тук, в София. "Този сценарий е задействан и ще продължи да действа докато траят всички процедури, свързани с измененията на Конституцията. Сценарият има политически отзвук, той цели да изкара на бял свят, да вдигне високо знаме, което да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и носители на единствената правда", каза главният прокурор. Той е сигурен, че сценарият има за цел обезвреждане на конституционните промени, като намекна, че изгода от това има политическа сила, която "в продължение вече на две години върху българската прокуратура". Цацаров каза и, че Радан Кънев ще му каже дали да чисти името си и посъветва лидерът на ДСБ да се концентрира върху себе си.

"Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор", посочи днес Цацаров. Той отрече да е давал указания как да се реши едно дело, в което бил намесен посланик, както твърдеше Ченалова (бел. ред. - вероятно става въпрос за делото "Белведере").

Главният прокурор бе категоричен, че не се чувства застрашен от правосъдния министър Христо Иванов. "Не съм толкова страхлив. Не се чувствам застрашен. Атаката е срещу много други неща, включително и мен. Но да си мисля, че е само срещу мен – не!", заяви Цацаров.

Сотир Цацаров каза още, че няма да се оттегли и не се смята за замесен в разговорите, а името му се споменава в разговор между две дами. "Ако вашето име се спомене в едни професионални записи, в които казват, че журналист е получил хикс сума, за да извърши или неизвърши нещо, вие бихте ли се оттеглили", попита риторично главният прокурор. От думите му излезе, че подобно на Бойко Борисов и неговото име се замесва ежедневно "в сума разговори".

Ченалова беше разпитана от ДАНС, има нова призовка за следващия петък

Уволненият съдия Румяна Ченалова беше на разпит в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) във връзка с обвинението за длъжнос...

По отношение на споменаването на името "Делян" в записите и обяснението на Ченалова пред медиите, че става дума за Пеевски, главният прокурор заяви следното: "Независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор в резултат, на който е било въздействано една от двете дами да не бъде обвиняема. Такъв досег аз лично съм нямал. Всеки отговаря сам за себе си."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com