Щети на държавата за минимум 9 млн. лева е нанесло ръководството на "Напоителни системи"

27212
Щети на държавата за минимум 9 млн. лева е нанесло ръководството на "Напоителни системи"

Днес Софийският районен съд започна гледането на делото срещу тримата задържани за злоупотреби със средства на дружеството „Напоителни системи” – изпълнителният директор Стайко Ганчев и членовете на УС на държавната компания Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, предаде БГНЕС.

Прокурорите по делото заявиха, че от действията на тримата обвиняеми са произлезли сериозни щети. Харизанов и Чеглайски са упълномощили Стайко Ганчев да сключи договор за борсово посредничество за продажба на метални тръби, помпи и напоителни съоръжения на значително по-ниска цена от средната за подобно качество метали. Цените предстои да се установят със счетоводна експертиза. Към момента, според събраните доказателства и проучване на пазарите, цената варира между 360 и 500 лв. на тон, а цената, на която са продадени тръбите е до 200-270 лв. на тон. Проучването е извършено от водещия проверката служител.

600 души в "Напоителни системи" чакат 2,5 млн. лева заплати

2 500 000 лева за заплати дължи държавата на над 600 души от "Напоителни системи". Неполучилите месечните си възнаграждения работят в...

Лицата, които са извършили сделката са били длъжни да проверят цените, тъй като дружеството е обект с национално значение. Няма данни за конфликт на интереси с фирмата, която е изкупувала тръбите. По договор са заложени 100 000 тона за продажба. Сключени са общо 25 договора с различни фирми.

Стайко Ганчев изпраща заповед по райони за инвентаризация с цел продажба на дълготрайните материални активи. Ръководството на "Напоителни системи" е било наясно с какво количество тръби за продажба разполагат. В договорите са уговорени и високи неустойки при неизпълнение. Всички разходи за демонтаж са за сметка на "Напоителни системи" ЕАД.

В края на юни тази година земеделският министър Димитър Греков спря всякакви разпоредителни сделки със собственост на "Напоителни системи".

По това време Стайко Ганчев обясни, че е спрян процесът на бракуването на негодните съоръжения. Около 15 000 тона негодни съоръжения на дружеството са бракувани за последната година и половина. Процесът не е хаотичен, доста подреден, имаме документи за абсолютно всичко. Благодарение на този процес фирмата успя да се стабилизира финансово", коментира той тогава и добави, че приходите от това нещо са 4,5 милиона лева.

Падна нова глава. Махнаха председателя на борда "Напоителни системи"

Георги Харизанов ще бъде отстранен временно от длъжността председател на Борда на директорите на „Напоителни системи”. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com