След още 10 дни НС дава на прокуратурата всичко, което е научило за Мишо Бирата

12613
След още 10 дни НС дава на прокуратурата всичко, което е научило за Мишо Бирата
Снимка: БГНЕС

Временната анкетна комисия „Мишо Бирата” приключва работа на 10 април. Ще изпратим всички уточнени от нас факти по случая на съответните органи, подчерта председателят на комисията Йордан Цонев.

Има досъдебно производство в момента, съдът ще каже какво ще се случи, но се надявам да има и юридически последици, защото стана ясно, че съществуват пропуски, действия и бездействия, които са наказуеми, категоричен е депутатът от ДПС.

Разпитват Борисов за Мишо Бирата и Петното

Бойко Борисов се очаква да бъде разпитан в две парламентарни комисии - за Мишо Бирата и за Бисер Миланов - Петното. По време на послед...

Нека припомня, че ние поискахме материали от всички служби като другата ни цел бе да установим действията на Агенция "Митници" относно проверката на фабриката на Михаил Михов в Мездра, заради която има записан разговор по онова време между бившия премиер Борисов и бившия директор на митниците Ваньо Танов. От разговора става ясно, че трябва да бъде спряна тази проверка. Разговорът не беше отречен от никой, нито от самия Бойко Борисов, нито от Ваньо Танов, въпреки че имаше намеци, че бил сглобен, но длъжностни лица потвърдиха, че той е автентичен, посочи Цонев.

Ние се съсредоточихме да разберем какво е имало в тази фабрика за бира, обект на проверката и защо се е налагало покойният й собственик да занимава и премиер, и президент (бел. ред. – Георги Първанов) относно това, "да не бъде притесняван", както се е изразявал той. Установихме любопитни неща, които ще влязат като фактология в доклада. Те се отнасят до сериозни, системни нарушения на митническия режим на данъчните складове, относно водената документация. Натъкнахме се на факти, че е имало колона за производство на спирт, която в предходните 3 г. е произвела според производствените тетрадки около 70 000 литра, което е сериозно нарушение на законодателството в България и е престъпление по Наказателния кодекс, смята Цонев.

Установихме и противоречия между митническите проверки на отделните групи, имало е и външно въздействие върху тях, продължи Цонев. Факт е, че след като е отнет лиценза през февруари има втора проверка от Районно митническо управление - Лом, според която всичко е наред. След това, обаче, директорът на митниците Ваньо Танов отнема лиценза на базата на първата проверка, извършена от мобилните групи, независимо от този доклад. Административният съд отменя предварителното изпълнение, и там има интересни факти. Борисов каза скоро в едно свое интервю: да , обадил съм се и съм ги спрял, защото лицензът на хората беше върнат. Да, на 9-ти март Административният съд взема такова решение, но то влиза в сила 7 дни след това, т.е. на 16-ти март, а проверката е направена на 13-ти март, заради която е въпросния разговор и заради която премиерът твърди, че ги бил спрял и се обадил, защото те незаконно са проверявали, обясни Цонев.

Лицензът вече бил върнат, казва, но първо той не е бил върнат, второ, управление "Митници" не е обжалвало, а е имало възможност и трето, митническите органи са уведомени на 17-ти март. Да не говорим, че проверката, е абсолютно законна, правилна, защото във фабриката се е работило нерегламентирано, в събота вечерта, при отнет лиценз. Но е факт, че разговорът се провежда в условия на законно, правилно извършвана проверка при невлязло в сила решение на съда за връщане на лиценза, заключи Цонев.

Борисов не се интересува от никакви парламентарни комисии

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстрира ясно, че няма никакво намерение да се яви пред Временната анкетна комисия, която разследва сл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com