Светлозар Лазаров: Психолозите казаха да не говорим със Савов, ако трябва подавам оставка

37041
Светлозар Лазаров: Психолозите казаха да не говорим със Савов, ако трябва подавам оставка
Снимка: БГНЕС

Чрез своите действия Емил Шарков спаси живота на други колеги, а действията на СОБТ предотвратиха да бъдат застреляни деца. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

На въпрос каква е грешката в операцията, за да се стигне до един загинал и трима ранени барети, Лазаров отговори, че тепърва ще има анализи. Имаше опасност да бъде открита стрелба по мирни граждани и затова беше взето решение да щурмуваме дома на Петко Савов Петков. На място е имало психолози, но те са казали, че със Савов не е трябвало да се разговаря, каза Лазаров в предаването „Лице в лице”.

Експерт пита за Лясковец: Как може да се атакува с предупредителни викове "Предай се"

Първата грешка според мен е часът на атаката. Това заяви в предаването „Лице в лице” експертът Веселин Василев, който е гла...

Запитан дали не е трябвало да бъде подмамен извън жилището си, главният секретар на МВР се оправда, че от 2011 година Савов не е излизал от дома си. Данните са от местната полиция, уточни Лазаров. Той разказа и че на 15-ти март, 2012 година е трябвало да има операция за довеждането в съда на Савов, защото срещу него е имало дело. Имало е становище на Районна прокуратура – Горна Оряховица, че Петков е опасен заради психически проблеми и заради това е трябвало да бъде изправен пред съда – да се реши дали да бъде настанен в психиатрично заведение, обясни Лазаров. И добави – питайте тези, които днес са били доста словоохотливи, защо преди две години не е проведена операцията.

Нямаше как да не разпоредя операцията на базата на информацията. Ако анализите посочат, ще подам оставка – замислял съм се, ако трябва ще я подам, поясни главният секретар на МВР. Без анализ не мога да ви отговоря сега, добави той. А на г-н Цветанов няма да направя удоволствието да си подам оставката - неговото искане само ме мотивира да остана на поста си.

Лазаров заяви, че баретите са били в пълно бойно снаряжение. Главният секретар на МВР обясни, че Емил Шарков е държал щита над двамата първоначално ранени полицаи. Последвал е автоматичен огън, единият куршум отплесва щита и следващият удря Шарков в шията, разказа Лазаров.

Припомняме, че Петко Савов е имал две карабини и две ловни пушки, за едната от които има информация, че е ловен автомат. Според експерти ловните пушки нямат опция за автоматичен огън. Една от най-разпространените ловни пушки в България е двуцевната ИЖ, но все още МВР не казват каква марка са били оръжията на Савов. Пред Нова телевизия лекар от Горна Оряховица, който е оказал първа помощ на ранените, каза, че става въпрос за рани от ловни патрони 13/00, които се използват за лов на диви прасета. В един патрон има 14 сачми, а при стрелба сачмите излитат като сноп, който се разширява и поразява на дистанция от поне 50 до 100 метра.

Убитият служител на СОБТ е уцелен в шията, един от ранените може да загуби ръката си

Загиналият в днешната операция в Лясковец служител от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Емил Шарков е имал голям малшан...

Лазаров добави, че къщата е била барикадирана и затова полицаите не могли да метнат светлинни или шокови гранати. Имало е радиатори на прозорците, подчерта главният секретар на МВР. Припомняме, че днес излезе информация, че Петко Савов Петков е излизал на балкона и е викал както по децата в двора на училището, така и се е разправял често с полицейски патрулки, които често са минавали и оставали до кооперацията. Самият Лазаров признава, че местните полицаи са говорили много пъти със Савов да си предаде оръжието от укритие, но той ги е заплашвал, че ще ги застреля, ако прекрачат прага на дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com